Οι 4 ντιβες της δεκαετιας του ΄60

 

Η δεκαετία του ’60 θεωρείται από πολλούς εκείνη που άλλαξε τα πάντα στη μουσική της πατρίδας μας. Πέρα από τους λαϊκούς, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και στη συνέχεια ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Διονύσης Σαββόπουλος άνοιξαν νέους δρόμους στο τραγούδι με τις δημιουργίες τους.

Και βέβαια όλοι αυτοί ευτύχησαν τα τραγούδια τους να ερμηνευτούν από μια γενιά σπουδαίων τραγουδιστών. Και όταν λέμε σπουδαίων εννοούμε στην κυριολεξία. Και επιπλέον ήταν τραγουδιστές που τους άκουγες στο ραδιόφωνο και τους αναγνώριζες. Τώρα αν δεν ξέρεις το τραγούδι, σπάνια γνωρίζεις ποιος τραγουδάει.

Στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η κυριαρχία του «ελαφρού» τραγουδιού που ήταν σχεδόν απόλυτη τη δεκαετία του ’50 με κύριους εκφραστές τον Νίκο Γούναρη, τον Τώνη Μαρούδα, τον Φώτη Πολυμέρη, τη Σοφία Βέμπο, την Κούλα Νικολαΐδου κ.α., άρχισε να κλονίζεται από την άνοδο του λαϊκού. Με τον Στέλιο Καζαντζίδη σε κυρίαρχο ρόλο, αυτό το για χρόνια περιφρονημένο και «περιθωριακό» είδος έπαιρνε και πάλι θέση πρωταγωνιστή στις προτιμήσεις του κόσμου. Κάπως έτσι οδηγούμαστε στην δεκαετία του '60.

Πέρα από τα γνωστά και τα χιλιοειπωμένα έχουμε κάποιες κυρίες μέσα στην δεκαετία του ΄60, με φωνάρες και με συγκλονιστική απήχηση στον κόσμο. Με την σημερινή ορολογία ήταν οι απόλυτες σούπερ σταρ. Θα σας παρουσιάσω τις 4 πιο μεγάλες. (Η Μούσχουρη εξαιρείται γιατί είχε φύγει στο εξωτερικό).

Ξεκινάμε, λοιπόν…

Περισσότερα στο nikosonline.gr