ΤΟΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ Ο… ΣΗΚΟΥΑΝΑΣ

 

Ξεκινάς από τις χρονολογίες, όταν θες να πλησιάσεις ένα άτομο. Πότε έζησε. Οι εκλεκτοί, βέβαια, πάντα είναι μπροστά από την εποχή τους. Για να μην πούμε ότι ανήκουν σ’ όλους τους αιώνες. Το έργο τους, δηλαδή, συνεχίζει να φωτίζει, να διδάσκει. Να αποτελεί οδηγό. Και μία νέα αφετηρία.

Κλωντ Μωνέ. Ο ιμπρεσιονιστής. Ο αρχηγός του κινήματος impressionism. Ο εραστής της φύσης. Ο μάστορας του χρώματος. Ο ποιητής της ζωγραφικής τέχνης. Γεννήθηκε το 1840 και πέθανε σα σήμερα 5 Δεκεμβρίου, το 1926.

Από πιτσιρικάς ζωγράφιζε. Ό,τι έπιανε το μάτι του. Δεν φτάνει αυτό, η κλίση του. Η αγάπη του να μουτζουρώνει ''καλλιτεχνικά'' στο χαρτί. Έπεσε και σε σόι δάσκαλο. Βασικό αυτό. Ο δάσκαλος δίνει. Ο μαθητής παίρνει. Ο δάσκαλος κουβαλάει την παράδοση και προκαλεί ερεθισμούς στον μαθητή.

Σύντομα ο Claude Oscar Monet απόκτησε σκέψη ζωγράφου, πέραν της τεχνικής του με το πινέλο. Έκανε παρέα με ομότεχνους του και συχνά επισκεπτόταν το Λούβρο, να κοζάρει πίνακες κλασικής αξίας.

Ο Κλωντ είχε αδυναμία στο γαμήσι, δεν γούσταρε τον πόλεμο. Ήταν της σχολής Make love, Not War. Βρήκε ένα κόλπο και αποστρατεύθηκε, επέστρεψε από την Αλγερία, που ήταν αποικία της Γαλλίας. Άφησε τη δουλειά σ’ άλλους περισσότερο πατριώτες. Και όταν ξέσπασε ο γαλλο-πρωσικός πόλεμος ο ζωγράφος, για να αποφύγει πάλι το χακί, την κοπάνησε στο Λονδίνο.

Δεν είναι μύθος. Ο Κλωντ Μονέ πήδηξε, όχι μια γκόμενα, αλλά μία γέφυρα του Σηκουάνα, να χαθεί στα ορμητικά νερά. Το παρισινό ποτάμι αρνήθηκε την αυτοκτονία του, την οποία είχε επιχειρήσει διότι δεν μπορούσε να ζήσει από την πώληση των πινάκων του. Σήμερα δεν έχει σταματήσει να πέφτει μελέτη και ανάλυση στο έργο του.

Πριν ακόμα πεθάνει η πρώτη του γυναίκα είχε εξωσυζυγική σχέση με επίσης παντρεμένη και ζηλιάρα, που αργότερα την σπίτωσε. Τελικά, την παντρεύτηκε, όπως παντρεύτηκαν ο γιος του με την κόρη της ερωμένης του.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟΥ ΕΛΑΦΡΟΥ Ο ΖΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ