ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΟ ΡΑΣΟ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

 

Βλέπεις ένα δένδρο. Πώς θα το πεις; Δένδρο. Γιατί το λες δένδρο κι όχι δρόνδε ή δρο, ντρο. Παίζει μπάλα η γλώσσα. Εάν δεν έχεις γλώσσα, κύριε μαλάκα, το δένδρο πιθανόν να είχε αποφασιστεί να το έλεγες ντοπ. Ίσως ντουπ, βοπ, βγοπ, μπουμ, μπομ. Ένα τυχαίο επιφώνημα που δεν μοιάζει με λέξη, αλλά με κραυγή

Αντιληπτό, ότι δεν επικοινωνείς, δεν συνενοείσαι με τον άλλον χωρίς γλώσσα. Θα το καταφέρεις αν αρχίσεις με τα χέρια τα κτυπήματα στο στήθος. Όπως οι πρωτόγονοι, που γνώριζαν τις ''κωδικές'' εκφράσεις της χρήσης του σώματος. Σε πεπερασμένες εποχές, όταν ο άνθρωπος ζούσε ακόμα σε σπηλιές βράχων, σε κουφάλες δένδρων.

Έφτιαξες γλώσσα. Δεν φθάνει! Χρειάζεσαι να την εμπλουτίζεις ολοέν την ονοματολογία. Το δένδρο π.χ. το είπες δένδρο, όμως δεν καθάρισες. Ποιο δένδρο; Η συκιά, η μηλιά, η φλαμουριά, η κερασιά, η νερατζιά. Αν δεν έχεις όνομα για κάθε δένδρο, όπως για κάθε τι, τότε με τη βοήθεια της γλώσσας θα προσπαθήσεις να το περιγράψεις, δεν θα το ονοματίσεις. Θα πεις π.χ. για ένα δένδρο ότι είναι υψηλό, έχει χοντρό κορμό, μικρά, μεγάλα κλαδιά, φύλλα λεπτά, χρώματος τάδε.

Ο Κάρολος Λιναίος, όπως τον λένε στην Ελλάδα τον Καρλ Νίλσον Λιναίους, είναι ο Σουηδός βιολόγος που την έπεσε στη μελέτη των βοτάνων και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης επιστημονικής ταξινόμησης των ζωντανών οργανισμών, φυτών και ζώων, όπως και των ορυκτών ειδών. Γεννήθηκε 23 Μαΐου το 1707, σ' ένα χωριό από έναν αγρότη φτωχό. Τον προόριζαν για παπά, να έχει έτσι σίγουρο μεροκάματο, όμως αυτός όλη την ημέρα μελετούσε τα φυτά. Πείστηκε, τελικά, ο πατέρας το να τον στείλει στο πανεπιστήμιο.

Έγραψε βιβλίο και με τη βοήθεια της ελληνικής και της λατινικής γλώσσας, κατηγοριοποίησε σε γένη και είδη 4.000 ζώα και 7.700 φυτά. Πέθανε σα σήμερα 10 Ιανουαρίου, το 1778.


Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΨΕ ΤΟ ''ΚΕΦΑΛΙ'' ΤΟΥ ΛΑΟΥ;