ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΜΥΤΗ ΟΙ ΜΠΟΥΚ

 

Είχα θείο ηλεκτρολόγο, με τον οποίον πιτσιρικάς, από μωρό πιο συγκεκριμένα, κρατούσα μεγάλη επαφή. Μην πούμε λεπτομέρειες προσωπικές, οικογενειακές. Έτσι πολύ ενωρίς στη ζωή μου έμαθα τη λέξη “αμπέρ”. Πρώτα άκουσα να μιλάνε για “αμπέρ” και μετά για ρίχτερ και μποφώρ.

Από τον Γάλλο φυσικό Αντρέ Μαρί Αμπέρ, που γεννήθηκε σα σήμερα 20 Ιανουαρίου το 1775 και πέθανε 10 Ιουνίου 1836, πήρε το όνομα η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήταν ένας χαμηλών τόνων ανθρωπάκος, ευαίσθητος, και πριν ακόμα μάθει τους αριθμούς, μπορούσε να κάνει υπολογισμούς και αθροίσματα με ψίχουλα από μπισκότα. Χάρισμα είχε ο τύπος.

Ο Αμπέρ, από τους θεμελιωτές του ηλεκτρομαγνητισμού, αυτός που ανακάλυψε τη σχέση ηλεκτρισμού και μαγνητισμού, δέχθηκε δύο κτυπήματα από τη μοίρα. Κρεμάσανε, αυτή ήταν η ποινή, τον ειρηνοδίκη πατέρα του κι ο γιος ουσιαστικά αποσύρθηκε από τη ζωή. Έπεσε στην απάθεια, όχι στην κατάθλιψη. Έσβησε το διακόπτη, τον μηδένισε. Σα να μην υπήρχε.

Τελικά συνήλθε, μπήκε πιο δυνατά στα μαθηματικά, αφού πρώτα ντοπαρίστηκε με τη βοτανολογία. Και κάθισε να μάθει λατινικά, όπως ήταν το μαράζι του πατέρα του, προκειμένου να μελετήσει τα βιβλία που τον ενδιέφεραν. Τότε, σ' αυτή τη γλώσσα γραφότανε ό,τι σοβαρό κυκλοφορούσε.

Το δεύτερο κτύπημα ήταν ο θάνατος της γυναίκας του, μάλιστα πέντε χρόνια μετά το γάμο τους.

Αφήνω τελευταίο, ένα επιστημονικό και μαζί φιλοσοφικό τσιτάτο του. Το 1802, λοιπόν, ο Αντρέ Αμπέρ έγραψε μία πραγματεία για τη “Μαθηματική θεωρία των παιγνίων” και, πριν σκάσουν μύτη οι μπουκ, υποστήριξε: “Όσοι στοιχηματίζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες απ' εκείνον με τον οποίον στοιχηματίζουν”. Είπες κάτι;

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ