Ο ΓΙΟΣ ΑΝΙΕΛΙ, Ο ΓΙΟΣ ΡΟΚΦΛΕΛΕΡ

 

Σηκώνει το τηλέφωνο ο Τζιάνι Ανιέλι, ο πρώτος νταβατζής της ιταλικής οικονομίας μετά τον πόλεμο, και μια φωνή υπηρεσιακή από την αστυνομία, με όσο πιο δυνατόν ανθρώπινο τρόπο, του λέει: «Λυπούμεθα..., φοβόμαστε πως ο γιος σας σκοτώθηκε. Παρακαλούμε να έρθετε στον τόπο της τραγωδίας να αναγνωρίσετε το πτώμα του Εντουάρντο...».

Συγκλονίστηκε ασφαλώς ο πατέρας. Γρήγορα, όμως, βρήκε την ψυχραιμία του και τρεις εβδομάδες μετά το χαμό του Εντουάρντο ο Τζιάνι Ανιέλι έκλεισε μια ακόμα χοντρή δουλειά, να ισχυροποιηθεί κι άλλο, να επεκτείνει την επιχειρηματική του δυναστεία (στη φωτό με τον Μισέλ Πλατινί ο και ιδιοκτήτης της Γιουβέντους).

Σα να μην είχε γιο ο Ανιέλι τον 46χρονο Εντουάρντο, ο οποίος ποτέ δεν ασχολήθηκε με τις μπίζνες. Ο μοναχογιός άλλον ορίζοντα κουβαλούσε, την έψαχνε σε ανατολικές θρησκείες, σε ανατολικές φιλοσοφίες κι όλο τράβαγε ταξίδια σε Κίνες, Ινδίες και σε χώρες περίεργες της Αφρικής. Μπερδεμένο μέσα του παιδί, ίσως γι' αυτό έβαλε τέλος στη ζωή του.

Ο πατέρας, ο Τζιάνι Ανιέλι ήταν η θέση της ζωής, ο γιος Εντουάρντο ήταν ή άρνηση της ζωής. Της ζωής, του τρόπου ζωής του πατέρα του, του έμπορα, της κονόμας, της διαπλοκής, δηλαδή αυτά τα οποία περπάτησαν τον άνθρωπο τα τελευταία δέκα χιλιάδες χρόνια.

Μιλάμε για τον Τζιάνι Ανιέλι, που πέθανε σα σήμερα 23 Ιανουαρίου, το 2003, στα 82 του χρόνια. Και η μοίρα του γιου του, του Εντουάρντο, μου θύμισε την τύχη του γιου του πολυεκατομμυριούχου Ροκφέλερ. Φοβερά πράγματα.

Στο στομάχι ανθρωποφάγων βρέθηκε ο γιος του γίγαντα του χρήματος, του Ροκφέλερ. Δεν ήταν ιεραπόστολος ο γιος Ροκφέλερ, ανθρωπολόγος ήταν, επιστήμονας και μελετούσε τις φυλές των ανθρώπων. Βρέθηκε στη Νέα Γουινέα, εκεί, μέσα στις ζούγκλες, του την έπεσαν κανίβαλοι και τον πήραν για μπρέκφαστ, δεν τους περίσσεψε για λαντς.

Ο γιος του Ροκφέρερ! Φοβερά πράγματα. Θρυλικό το όνομα Ροκφέρερ. Ταυτισμένο με το χρήμα. Και ο υιός είπε ''Δεν μ’ ενδιαφέρουν τα πλούτη, δεν με συγκινεί το χρήμα, η εξουσία, η διαπλοκή''. Και έσκυψε στα κείμενα της αρχαίας Ελλάδος.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ