ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ

 

Τζένη Βάνου. Ξεχασμένο και τόσο μεγάλο όνομα του ελληνικού τραγουδιού. Από τη μια ήταν η Τζένη Βάνου που την είχε κάνει γνωστή ο Μίμης Πλέσσας, την ξεχώρισε σε χορωδία (!!!), και από την άλλη η Νανά Μούσχουρη του Μάνου Χατζηδάκι. Έπόμενο να μιλήσει το μέγεθος.
Μεγάλος ο Πλέσσας, παγκόσμιος ο Χατζηδάκις. Η Νανά Μούσχουρη έγινε διεθνής, η φουκαριάρα Τζένη, Βραχνού στο όνομα, το άλλαξε σε Βάνου, φωνάρα η κοπέλλα, για να επιβιώσει έφθασε να το γυρίσει από το ελαφρό τραγούδι στο ελαφρολαϊκό μέχρι και να εμφανίζεται σε σκυλάδικα.

Είναι τα «δίδυμα» που πάνε σε δρόμους ίδιους αλλά και χωριστούς. Οι κορυφαίοι στην εποχή τους μοιράζονται τους θαυμαστές, σχεδόν με «αντιπαλότητα». Καζαντζίδης και Μπιθικώτσης. Βουγιουκλάκη και Καρέζη. Μούσχουρη και Βάνου.

Για να το φιλοσοφήσουμε, τη ζωή τη γράφουμε εμείς, κι αυτό που λέγεται τύχη. Δεν βγαίνει από το παιχνίδι ο χαρακτήρας του καθενός. Και η ικανότητα η προσωπική να διαχειρίζεται το Εγώ του.
Ο χαρακτήρας. Ο θρίαμβος της γλώσσας. Λέξη ελληνική που κι αυτή μιλάει μόνη της. Είσαι αυτό που είναι χαραγμένο μέσα σου. Ο χαρακτήρας της Τζένης, μέταλλο μαλακό, δεν την βοήθησε για το παραπέρα, να τα κονομήσει κιόλας, να αποφύγει περιπέτειες, ταλαιπωρίες ζωής.

Γεννήθηκε το 1939 στην πλατεία Αττικής. Χώρισαν οι γονείς της και της απαγορεύθηκε να βλέπει τη μάνα της. Γνώρισε την κακοποίηση από σύζυγο, έκανε δύο παιδιά, και το ''αίσθημα'' που λέμε για τον άνδρα, έβγαινε στη φωνή της, κατά τους ειδικούς. ''Αν είναι η αγάπη αμαρτία'', ''Αγόρι μου'', ''Σ' έβλεπα στο ποτήρι μου'', ''Σκλάβα'', ''Αν σ' αρνηθώ, αγάπη μου'', όλα σουξέ με το δικό της λαρύγγι, για ''μπλουζ'' ελληνικής κοπής. Πέθανε 5 Φεβρουαρίου σα σήμερα το 2014, πέντε μήνες πριν της είχαν αφαιρέσει όγκο από το λαιμό.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ