Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ACTOR' S STUDIO

 

Tον Μάρλον Μπράντο, το ιερό τέρας του αμερικάνικου σινεμά, τον πρωτοείδα στο μοναδικό έργο που σκηνοθέτησε και στο οποίο ο ίδιος πρωταγωνιστούσε, στο με ελληνικό τίτλο Η Εκδίκηση Είναι Δική Μου. Έπαθα.

Ο τρόπος που έπαιζε, καμία σχέση με το γνωστό εφετζήδικο χολυγουντιανό στυλ αλά Κλαρκ Γκαίημπλ, Τζων Γουαίην, Κάρυ Γκραντ, Χένρυ Φόντα, Ρόμπερτ Ταίηλορ, Κάρυ Κούπερ, Κερκ Ντάγκλας. Μετά μάθαμε ότι ο Μάρλον Μπράντο είχε φοιτήσει στο περίφημο Άκτορς Στούντιο, στην 44η οδό της Νέας Υόρκης. Όπως ο Μοντγκόμερυ Κλιφτ, ο Τζαίημς Ντην, ο Πωλ Νιούμαν, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο Αλ Πατσίνο, ο Ντάστιν Χόφμαν, η Μέρυλ Στρηπ, ένα σωρό.

Ο Εβραίος Ισραέλ Λη Στράσμπεργκ είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου δραματικής τέχνης, ο οποίος μελέτησε τον Ρώσο θεατράνθρωπο Κονταντίν Στανισλάβσκι. Παρένθεση.
Περπατάει σε δρόμο της Μόσχας ο Στανισλάβσκι και κοζάρει έναν κουτσό. Τι κάνει; Παίρνει από πίσω τον κουτσό και περπατάει μιμούμενος το βάδισμά του. Περπάταγε λες και ήταν πράγματι κουτσός κι αυτός. Αφού πρώτα ένοιωθε κουτσός. Πως αλλοιώς να πείσει τον καθένα ότι κι αυτός είναι κουτσός.

Έχουν γραφτεί ατελείωτα πράγματα από κριτικούς και μελετητές της πολυσυζητημένης ''Μεθόδου'' παιξίματος του Στανισλάβσκι, που επηρέασε τον Lee Strasberg ο οποίος με τον ελληνικής καταγωγής Ελία Καζάν φτιάξανε το Άκτορς Στούντιο, το 1947. Και διδάσκανε με συγκεκριμένες ''ασκήσεις ψυχής'' πως ο ηθοποιός να παίζει με ''εσωτερικότητα΄΄ που λένε. Να προσεγγίζει το ρόλο, ακόμα και αδιαφορώντας για το κείμενο.
Σήμερα όλοι οι σταρ της κινηματογραφικής βιομηχανίας είναι ''παιδιά'' της σχολής του Άκτορς Στούντιο, είτε φοίτησαν σ' αυτό, είτε όχι. Ο Στράσμπεργκ πέθανε σα σήμερα 17 Φεβρουαρίου, το 1982.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ...