ΟΤΑΝ Ο ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

Το όνομά του είναι Αλέσαντρο Τζουζέπε Αντόνιο Αναστάζιο Βόλτα. Έγινε και κόμης, τίτλο πού του έδωσε ο Μέγας Ναπολέων. Από το πολυόνομά του και τον αριστοκρατικό του τίτλο να σταθούμε στο επίθετό του εν λόγω Ιταλού φυσικού και εφευρέτη. Δεν είναι ο Ρίχτερ, ούτε ο Μποφώρ και ο Ντεσιμπέλ. Είναι ο Βόλτα και χάρη σ' αυτόν δόθηκε η ονομασία στη μονάδα μέτρησής ηλεκτρισμού, στο βόλτ.

Με το βόλτ ορίστηκε η διαφορά δυναμικού στα άκρα ενός αγωγού όταν απ’ αυτό διέρχεται ρεύμα έντασης ενός αμπέρ και καταναλώνεται ισχύς μιάς μονάδας.

Ο Βόλτα αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη μελέτη του ηλεκτρισμού. Γεννήθηκε στο Κόμο το 1745, σα σήμερα 18 Φεβρουαρίου, και πέθανε στις 5 Μαρτίου 1827. Στα 32 του δημιούργησε το «ηλεκτροφόρο», μία συσκευή παραγωγής στατικού ηλεκτρικού φορτίου. Είχε ήδη ξεκινήσει να ψάχνει τη χημεία των αερίων, ένα προς ένα. Ανακάλυψε το μεθάνιο.

Η γκράντε εφεύρεσή του είναι η βολταϊκή στήλη, δηλαδή γεννήτρια, μία συσκευή πού παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα και αποτέλεσε τον πρόγονο της μπαταρίας. Και πλάκωσαν μετά οι γνωστές ανακαλύψεις πού τρέλαναν τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα:

EΛΛΑΔΑ, ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ