ΕΚΑΝΑΝ ΣΕΞ ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

 

Είδα ανθρώπους περίεργους, χωρίς θρησκεία και νόμους, χωρίς ιδιοκτησία και εμπόριο, ούτε και χρήμα. Είδα λαούς να πολεμάνε συνεχώς μεταξύ τους και να τρώνε τους αιχμαλώτους. Γυμνοί κυκλοφορούσαν, άνδρες και γυναίκες, και δεν ντρεπόντουσαν καθόλου. Όταν οι αντίπαλοι τα έβρισκαν, όταν σταματούσαν να σκοτώνονται, η μόνη τους απασχόληση ήταν η αχαλίνωτη σεξουαλική δραστηριότητα, αδιαφορώντας για τις σχέσεις συγγένειας. Γαμιόντουσαν σα σκύλοι...

Αυτά έχει γράψει για τους ιθαγενείς όταν πάτησε στην Αμερική ο εξερευνητής Αμέρικο Βεσπούτσι. Μήπως μας τα λέει παρατραβηγμένα; Δεν ξέρεις. Μήπως δεν πήγε καν στην Αμερική ο Αμέρικο Βεσπούτσι και μας παραμυθιάζει ότι ήταν θαλασσοπόρος και χαρτογράφος; Δεν ξέρεις.

Από καλή οικογένεια της Φλωρεντίας ο Βεσπούτσι, υπάλληλος σε τράπεζα των Μεδίκων, πήρε μετάθεση στη Σεβίλη κι εκεί γνωρίστηκε με τον Χριστόφορο Κολόμβο, αυτόν που ανακάλυψε την Αμερική, η οποία όμως πήρε το όνομά της το 1507 από τον Ιταλό Αμέρικο. Πώς έτσι;
Ιστορία και παραϊστορία. Τα γεγονότα, τουλάχιστον τα καταγραμμένα, τα διαπιστωμένα, θα τα βρεις στην Ιστορία. Χωρίς να είναι πολύ σίγουρο κι αυτό. Απεναντίας, στην παραϊστορία πέφτει η υπερβολή, το ψέμα, ενώ κάποια γεγονότα και πρόσωπα ντύνονται στο μύθο. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να παίζει παραμύθι στην Ιστορία, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως και να κυκλοφορεί πολύ αλήθεια σε ορισμένα κεφάλαια της παραϊστορίας.

Πιθανόν να ήταν απατεώνας ο Αμέρικο Βεσπούτσι. Να ζήλεψε τη δόξα του Κολόμβου, και μπαλαμούτι ότι έκανε στην Αμερική τέσσερα ταξίδια, άλλοι λένε τρία, άλλοι δύο. Μήπως ήταν κρεοπώλης, όχι τραπεζικός ο Βεσπούτσι, που πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου σα σήμερα, το 1512, δέκα χρόνια μετά το πρώτο ταξίδι στο νέο κόσμο του Κολόμβου. Μήπως δεν ήταν από τη Φλωρεντία, μήπως είναι ανύπαρκτο πρόσωπο.

Σύμφωνα με την Ιστορία ο Americo Vespucci ταξίδευσε στην Αμερική για πρώτη φορά το 1499. Το όνομα Αμερική προέρχεται από το λατινικό Emericus που στα γερμανικά έγινε Heinrich, στα αγγλικά μετά Henry και στα... ελληνικά Ερρίκος. Ψάξε βρες.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΘΩΡΙΑΣΕΙ