ΚΡΑΤΗΣΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ..., ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ ΤΟ ΚΡΥΦΟ

 

Υπάρχει και η Ελλάδα της τιμής. Υπάρχει όσο κι αν την σκεπάζει η Ελλάδα της ντροπής. Υπάρχουν και οι Έλληνες που κουβαλούν την αξία, τη δημιουργία, όχι τη ξεφτύλα και τη φτήνεια.

Το 1959 στο Παρίσι ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε τέσσερα ποιήματα του Γιώργου Σεφεριάδη, που έμεινε στην Ιστορία ως Σεφέρης, και κέρδισε το 1963 το Νόμπελ, ανάμεσα από 80 ποιητές σ’ όλο τον κόσμο και στον τελικό ξεπέρασε και τον Πάμπλο Νερούντα. Τον Χιλιανό ποιητή τον οποίο επίσης μελοποίησε ο τεράστιος Μίκης.

Μιλάμε για ποίηση. Κράτησα τη ζωή μου..., λέει ο ποιητής. Σε τούτες τις τέσσερις λέξεις έδωσε τέτοια μουσική δύναμη ο Μίκης και η φράση του ποιητή πήρε ένα γλυκύτατο μαγνητισμό, και γίνεται αγκαλιά σ' όποιον σπαρταράει μέσα του η αλήθεια ζωής.

Πρώτη φορά ο ψηλός μελοποιεί στίχους χωρίς ομοιοκαταληξία. Και κάνει αιώνιο τον διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη. Ακούς τα τέσσερα τραγούδια Άνθη της πέτρας, Κράτησα τη ζωή μου, Στο περιγιάλι το κρυφό, και Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές..., και φεύγεις. Πας σ’ άλλη διάσταση. Με την πνοή δυο Ελλήνων, αιώνιων Ελλήνων, του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιώργου Σεφέρη. Τραγουδάει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, παίζει μπουζούκι ο Μανώλης Χιώτης.

Γεννήθηκε 13 Μαρτίου, σα σήμερα το 1900 στη Σμύρνη, στην Ελλάδα της Σμύρνης, ο Σεφέρης και εγκαταστάθηκε το 1914 στην Αθήνα. Πατέρας του ο λόγιος, ο ακαδημαϊκός Στυλιανός Σεφεριάδης (1873-1951). Αδελφή του η συγγραφέας και σπουδαία Ελληνίδα Ιωάννα Τσάτσου (1909-2000), σύζυγος του φιλόσοφου και προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου (1899- 1987), γονέων της χορογράφου Ντόρας Τσάτσου(1939- 2000).

Ο ποιητής σπούδασε νομικά στο Παρίσι και διορίστηκε πρόξενος στις πρεσβείες Λονδίνου, Άγκυρας, Βηρυτού. Τον έπαυσαν από υπάλληλο του υπουργείου εξωτερικών το 1971 εκείνα τα χαμένα κορμιά οι χουντικοί, επειδή έκανε δήλωση κατά της δικτατορίας. Ο Σεφέρης πέθανε 20 Σεπτεμβρίου 1971.