ΤΟΥ ΨΕΜΑΤΟΣ Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

 

«Τι ώρα έχετε;…» ρωτάς και ο άλλος σου απαντάει έξι και είκοσι, ενώ το ρολόι του δείχνει επτά παρά πέντε. Έκανε λάθος; Όχι, είπε ένα ψέμα.

«Τα μαλλιά σου είναι περίφημα, έτσι όπως τα έχεις χτενίσει…» της λέει. Ψέμα; Όχι, απλά την παραμύθιασε. Εκτός κι αν πράγματι ο άλλος θεωρεί ότι το μαλλί της, έτσι όπως το έχει, την δείχνει καλύτερη, της ταιριάζει περισσότερο . Οπότε δεν την παραμύθιασε αλλά της είπε την …αλήθεια; Όχι, βέβαια. Δεν εκφράζει αλήθεια το ότι μ’ αρέσει κάτι, αυτή είναι η προτίμησή μου, η εκτίμησή μου, η άποψή μου .
Μιλάμε για το ψέμα, σήμερα την ημέρα της πρωταπριλιάς, πρώτη ημέρα ενός υπέροχου μήνα. Και το πρώτο που αξίζει να πούμε είναι ότι οι πρωτόπλαστοι πριν ακόμα μάθουν να μιλάνε, να συλλαβίζουν λέξεις, είχαν ήδη πει ψέμα.

Ψέμα, αλήθεια, παραμύθι. Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Έχει μπει στη σφαίρα της επιστήμης το ψέμα. Είναι ο μηχανισμός άμυνας και επιβίωσης που ενεργοποιείται, λέει ο ειδικός πρύτανης τάδε της πανεπιστημιακής Σχολής Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών της Μασαχουσέτης, ο οποίος θεωρείται από τους πιο σπουδαίους ερευνητές στη ψυχολογία του ψεύδους.

Ο αποδυτηριάκιας, που έχει σπουδάσει σε μυστικά πανεπιστήμια, θα παρουσιάσει αύριο κείμενο σχετικά με την αλήθεια και το ψέμα, και όσοι επιχειρήσουν να το διαβάσουν θα χρειασθούν απαραιτήτως ησυχία και διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης.

Διαβάστε ακόμα:

ΦΥΣΗΞΕ ΚΑΙ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΘΥΕΛΛΑ