ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΗ ΣΕ ΒΕΛΟΥΔΟ

 

Το θέατρο είναι αληθινό όταν στη σκηνή επάνω είναι ηθοποιοί. Κάποιοι που ζωντανεύουν τους ήρωες, τους χαρακτήρες του έργου. Με κάποιους που παριστάνουν τους ηθοποιούς στο σανίδι δεν λειτουργεί ο θρίαμβος του θεάτρου.

Η κουβέντα του αποδυτηριάκια είναι εισαγωγική στις σύντομες αράδες για τον Ηθοποιό σερ Arthur John Gielgud. Θεατρικό ηθοποιό, βέβαια. Καθαρόαιμο σαιξπηρικό. Πέθανε 96 χρονών, αφού γύρισε τόσες ταινίες όσες ήταν τα χρόνια του, και αξίζει η ατάκα του:

- Αισθάνομαι φρίκη που θα παίξω στο σινεμά, όμως από την άλλη και μια γοητεία στην… τσέπη.
Ο ένας ήταν ο βαρώνος Λώρενς Ολιβιέ (1907-1989). Ο άλλος ο σερ Ραλφ Ρίτσαρντσον (1902-1983). Η αγία τριάδα του αγγλικού θεάτρου συμπληρώνεται με τον σερ Τζων Γκίλγκουντ που γεννήθηκε σα σήμερα 14 Απριλίου, το 1904. Ένας άλλος τεράστιος του αγγλικού θεάτρου ο σερ Άλεκ Γκίνες (1914-2000) είπε για τη φωνή του Γκίλγκουντ.

-Μοιάζει να βγαίνει από τρομπέτα ασημένια τυλιγμένη σε βελούδο.
Ομοφυλόφιλος από κούνια ο Τζων Γκίλγκουντ. Έκανε αρκετές σχέσεις μόνιμες με άνδρες, ποτέ με κάποιον που θα του προκαλούσε προβλήματα στον πιο μεγάλο έρωτα της ζωή του. Το θέατρο. Η τελευταία του σχέση ήταν η πιο μακροχρόνια. Στα 58 του γνώρισε ένα Ούγγρο διακοσμητή, με τον οποίον συζούσαν μέχρι θάνατο. Ο Ούγγρος πέθανε το 1999 και το 2000 ο Γκίλγκουντ.

Ο σερ Τζων Γκίλγκουντ συνελήφθη το 1953 σε δημόσια ουρητήρια στο Τσέλσυ, σε αναζήτηση εραστή μιας νύχτας. Εποχή που στην Αγγλία είναι αξιόποινη η ομοφυλοφιλία. Άργησε να ξεπεράσει τον νευρικό κλονισμό απ’ αυτή την περιπέτεια, παρ’ ό,τι το θεατρόφιλο κοινό του συμπαραστάθηκε.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ...