ΛΥΚΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΟΧΙ... ΚΑΚΟΣ ΛΥΚΟΣ

 

Τα πιο σπουδαία παραμύθια δεν τα έγραψε κανένας. Όπως και τους Θεούς, κανένας δεν τους κατασκεύασε. Αμέτρητοι θεοί και δαίμονες, διάβολοι και τέρατα έπαιξαν μπάλα στην αιωνιότητα και ψάξε βρες ποιος τους ανακάλυψε, ποιος τους φαντάστηκε, ποιος τους λανσάρησε. Ο κανένας.

Η ανάγκη του ανθρώπου δημιούργησε θεούς και μύθους, θρύλους και παραμύθια. Και με τα χρόνια και τους καιρούς όλα αυτά τα ανύπαρκτα πράγματα διαφοροποιούνταν μέχρι την τελική τους μορφή.

Ο Γάλλος Σαρλ Περώ δεν είναι συγγραφέας δικών του παραμυθιών, όπως ο Δανός Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Απλά κατέγραψε με τρόπο λογοτεχνικό σε δική του συλλογή και έδωσε έτσι όπως τα ξέρουμε σήμερα παραμύθια που είχαν περάσει στη λαϊκή παράδοση. Την Κοκκινοσκουφίτσα, την Σταχτοπούτα, τον Κοντορεβυθούλη, τον Παπουτσωμένο Γάτο, την Ωραία Κοιμωμένη (φωτό).

Η Σταχτοπούτα και η κακίστρω μάνα των δύο κακομαθημένων θυγατέρων, στο έργο, μέσα και το πριγκηπόπουλο. Παραμύθι αιώνιο όσο κυριαρχεί η κόντρα του καλού με το κακό. Η Κοκκινοσκουφίτσα με τον κακό,λέει, Λύκο. Για τα παιδιά είναι αυτά, λένε. Γιατί οι μαλάκες οι μεγάλοι έχουν αποδεχθεί ότι ο λύκος είναι λύκος, όχι... κακός λύκος; Ότι ο λύκος που θα γυρίσει την πλάτη στην κότα ή θα προσπαθήσει να την φλερτάρει, δεν είναι λύκος. Δεν υπάρχει καλός και κακός λύκος, λιοντάρι με καλούς και κακούς τρόπους.

Πέθανε σα σήμερα 16 Μαϊου, το 1703, ο Charles Perrault, ένα από τα 7 παιδιά πλούσιας οικογένειας. Σπούδασε νομικά και ξεκίνησε το γράψιμο με ερωτικά ποιήματα.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΟΜΠΑΡΣΟΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ