ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ

 

Η μέρα που βγαίνουν οι Δροσουλίτες γύρω από το Φραγκοκαστέλο. Στις 18 Μαϊου, ξημερώματα σα σήμερα. Τι είναι οι Δροσουλίτες; Ψάχνουμε τις λέξεις να το βρούμε. Το έχουμε πει. Μιλάνε μόνες τους οι λέξεις. Το πρώτο που θα πεις και θα είσαι μέσα είναι κάτι που έχει σχέση με Δροσιά. Φραγκοκαστέλο; Εύκολο κι αυτό. Ένα κάστρο φράγκικο, δηλαδή ευρωπαϊκό.

Στις 17 Μαϊου το 1828 με 600 παλληκάρια ο Χατζημιχαήλ Νταλιάνης τα 'βαλε με τους Τούρκους κι έχασε από τον εχθρό που είχε επικεφαλής τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά. Οι Δροσουλίτες που όταν έχει άπνοια και υγρασία εμφανίζονται στο ενετικό φρούριο Φραγκοκαστέλο είναι τα φαντάσματα των νεκρών Κρητικών από εκείνη τη μάχη του 1828, από τα Σφακιά 18 χιλιόμετρα.

Δροσουλίτες. Ανεξήγητο φυσικό φαινόμενο. Πρωινή δροσιά, ψιλοομίχλη και πολεμιστές, μάλιστα καβαλαραίοι, των οποίων οι σκιές εμφανίζονται. Αντικατοπτρισμός, λένε. Οφθαλμαπάτη. Όχι, δεν είναι οι ψυχές των σκοτωμένων αντρών του Χατζημιχάλη, αλλά καμηλιέρηδες της ερήμου, που “εικονίζονται” από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, μία άλλη ερμηνεία του φαινομένου.

Λες και σήμερα χαράματα να εμφανίστηκαν οι Δροσουλίτες;

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ