ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΕΓΙΝΕ ΑΞΙΟ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ

 

Ένας ανύπαρκτος ηθοποιός εξελίχθηκε σε κορυφαία προσωπικότητα της βιομηχανίας του κινηματογράφου, μάλιστα ως αληθινός καλλιτέχνης. Δημιουργός. Και πέραν από τα Όσκαρ που του αξίζουν, αναγνωρίζεται από τους πρώτους στο χώρο. Αναφέρομαι στον Κλιντ Ίστγουντ που δεν γεννήθηκε ταλαντούχος, όμως ξεχώρισε από πολλούς, πάρα πολλούς χαρισματικούς.

Είναι ο έρωτας. Η απόλυτη αφοσίωση σ' αυτό που γουστάρεις. Και, βέβαια, η ικανότητα περισσότερο από το να γεννάς εσύ ο ίδιος την ποιότητα, να την εκτιμάς στον άλλον, να την ρουφάς από τον άλλον, να γίνεται υλικό της δικής σου δουλειάς.

Ο Clinton Eastwood γεννήθηκε σα σήμερα 31 Μαϊου, το 1930, και βρέθηκε να παριστάνει τον ηθοποιό. Ένας στους τόσους. Τίποτα το ιδιαίτερο. Ένα αγγούρι.

Τον γνωρίσαμε τη δεκαετία του '60 στις ταινίες μαϊμού καουμπόυκες, τα περίφημα ουέστερν σπαγγέτι, ''Για Μια Χούφτα Δολάρια'', ''Ο Κακός, Ο Καλός και ο Άσχημος''. Μία δήθεν σκληρή φάτσα, δήθεν να παίζει, ένα δήθεν ρόλο. Ένα ωμό πράμα. Τσιμέντο σκέτο, ούτε υποψία πλαστικότητας. Καμία σχέση με ερμηνεία, με υποκριτική.
Κι όμως! Ο τύπος έγινε Θεός. Σκηνοθέτησε έργα για ταινιοθήκες! Σπουδαία φιλμ. Το ένα μετά το άλλο. Εμπορικά και ποιοτικά. Κέρδιζε την ανώτατη διάκριση, το Όσκαρ, κι έλεγε «Αυτή είναι η δουλειά μου, είμαι ένας εργάτης του σινεμά».

Κάποιους τους δωρίζει η φύση το ταλέντο. Το 'χουν από την κοιλιά της μάνας τους. Χορευτές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μουσικοί, πολιτικοί, ερευνητές, ζωγράφοι, συγγραφείς. Κάποιοι γίνονται μόνοι τους με δουλειά σκληρή, με οργάνωση και επιμέλεια στη διαδικασία της βελτίωσής τους, της αυτοολοκλήρωσής τους.

Σ' αυτή την κατηγορία του “αυτοκατασκευασμένου” ανήκει ο Κλιντ Ήστγουντ που το 1992 έφτιαξε ένα κλασικό western, το “Ασυγχώρητοι” και πήρε τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας σ' ένα κινηματογραφικό είδος που είχε πεθάνει στο Χόλυγουντ. Όσκαρ και το 2004, με το Million Dollar Baby. Και πολλές διακρίσεις, βραβεύσεις με κύρος.

Ο θεωρούμενος ακροδεξιός Ίστγουντ έχει 7 παιδιά από 5 γυναίκες και μέχρι σήμερα είναι κινηματογραφιστής σε πλήρη δράση. Πριν ολοκληρώσει την τελευταία του ταινία έχει αρχίσει να δουλεύει στο κεφάλι την επόμενη.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ