Ο ΜΥΘΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤΙΑΝΟΥ... ΜΠΑΣΚΕΤ

 

Το τσίρκο του μπάσκετ στο ΝΒΑ όταν μπαίνει στο σημάδι της κάμερας του american cinema. Εδώ είναι που μιλάει ο μάστορας της τέχνης. Αυτός που σε παίρνει από το χεράκι και σε οδηγεί σ’ ένα μαγικό μπανιστήρι. Και τη χορογραφία με τη πορτοκαλί μπάλα τη φτιάχνει κινηματογραφικό και αρτίστικο show. Υψηλή τέχνη και ψαγμένη επιστήμη είναι η εικόνα, η σκηνοθεσία. Η ικανή να σε παραμυθιάσει μέχρι κοροϊδίας.

Βλέπεις trailer ταινίας και δεν κουνιέσαι στην καρέκλα, και αισθάνεσαι να είσαι μέσα στο σκηνικό. Κι όταν δεις την ταινία, το πιθανότερο να διαπιστώσεις ότι έπεσες σε πατάτα. Σε δούλεψε ο τραιηλεράς. Ξεχωριστό κομμάτι αυτό στο εργαστήριο που λέγεται Χόλυγουντ και έχει επηρεάσει τα μυαλά όλης της οικουμένης. Ο πραγματικός ιμπεριαλισμός. Η τεράστια μαγκιά του Αμερικάνου.

Η κουβέντα με αφορμή ότι σα σήμερα 6 Ιουνίου, το 1946, ιδρύθηκε το ΝΒΑ, το αμερικάνικο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Ο ορισμός σήμερα του αθλητικού show, της αθλητικής επίδειξης. Ο μυθικός κόσμος που λέγεται ΝΒΑ δεκαετίες τώρα φροντίζει πρώτα απ όλα να πουλάει εμπόρευμα ζεστό. Μαύρους στην αρχή και μετά Κινέζους, Σέρβους, Αφρικανούς, Γερμανούς, Ρώσους, περάστε κόσμε για όλα τα γούστα. Και πάνω απ' όλα εικόνα, συναίσθημα, μουσική, απογείωση, κορύφωση.

Το τι κάνει σ’ ένα δευτερόλεπτο ένας μπασκεμπωλίστας στην Αμερική είναι απλά η ευκαιρία να φτιάξεις μια ταινία. Και να θαυμάσεις από τρακόσες γωνίες την προσπάθεια, τη φάση.


Διαβάστε ακόμα:

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ