Η ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ

 

Ο Ανίβας δεν γνώρισε ποτέ μια στάση, μια ανταρσία, παρ' ό,τι οδηγούσε στρατούς από πολλές και διάφορες φυλές, μάλιστα εκστράτευε σε τόπους ξένους. Κανένας, ποτέ δεν εναντιώθηκε προσωπικά σ' αυτόν, ούτε ποτέ οι στρατοί του πλακώθηκαν μεταξύ τους. Γιατί; Απάνθρωπα σκληρός ο Ανίβας προκαλούσε τρόμο, αλλά και σεβασμό με τις πολλές αρετές του.

Ο Σκιπίων; Σπουδαίος κι αυτός, όμως τα στρατεύματά του στην Ισπανία επαναστάτησαν. Γιατί; Επειδή ήταν καλός άνθρωπος, με αισθήματα, κι είχε δώσει ελευθερία που δεν ταιριάζει με την στρατιωτική πειθαρχία.

Ποιος τα λέει αυτά; Ο Νικολό Μακιαβέλι στο βιβλίο του “Ο Ηγεμών”, το αξεπέραστο “εργαλείο” σε κάθε εξουσιαστή στους αιώνες των αιώνων. Επειδή ο άνθρωπος είναι αυτός που είναι, που ήταν, που θα είναι πάντα. Μελέτησε τις ανθρώπινες σχέσεις και το πως εξασφαλίζει, το πως διατηρεί κάποιος την εξουσία του ο Μακιαβέλι και οι σκέψεις του είναι η πρωινή και η βραδινή προσευχή κάθε εξουσιαστή, κάθε κυβερνήτη, όποιου λειτουργεί ως προϊστάμενος σε επιχείρηση.

Μια στιγμή. Η εξουσία είναι αντίπαλος για τον αριστερό, πολύ περισσότερο τον αναρχικό, τον αντιεξουσιαστή. Ο Nicolo Machiavelli, που πέθανε σα σήμερα 21 Ιουνίου, το 1527, ήταν διαπιστωμένα ένα άτομο ηθικό, αδιάφθορο, όχι βέβαια άγιος. Και σίγουρα χαρακτηρίζεται προοδευτικός, με την έννοια του σήμερα.

Να πω τούτο μόνον. Ο Ζαν Ζακ Ρουσώ θεωρεί τον “Ηγεμόνα” ως “εγχειρίδιο των δημοκρατών”. Άδικα ονομάτισαν “μακιαβελισμό” τη συνωμοσία, το παρασκήνιο, τη σκοταδισμό. Ο Μακιαβέλι ήταν κήρυκας προφητικός της ενότητας και της ανεξαρτησίας της Ιταλίας. Ναι, ένας άλλος πρώιμος “Ρήγας Φεραίος”.

“Σπούδασε” την εξουσιαστική ο Μακιαβέλι ως Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Φλωρεντίας. Να, μια αιώνια και εφιαλτική αλήθεια του στον “Ηγεμόνα”: ''Αρέσει στους ανθρώπους να αλλάζουν αφέντη, κυβερνήτη, ελπίζοντας πως θα καλυτερέψει η τύχη τους. Η πείρα, όμως, τους μαθαίνει αμέσως πως η τύχη τους χειρωτέρεψε''.


Διαβάστε ακόμα:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ