Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ

 

Το όνομά του δεν έχει περάσει στον κόσμο, σύμφωνα με την επιστημονική αξία του και βέβαια τη χρησιμότητα της εφεύρεσης του. Κόνραντ Τσούζε. Ίσως επειδή δεν είναι όνομα πιασάρικο. Ίσως. Παίζει ρόλο και πως υποδέχεται ένα όνομα, μια λέξη το παγκόσμιο μνημονικό.

Ο εν λόγω κύριος Κόνραντ Τσούζε γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1910, σα σήμερα 22 Ιουνίου, κι έχει αναγνωριστεί ως ο εφευρέτης του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή που... προγραμματίζεται. Ένδεκα χρόνια πριν από την κατασκευή του υπολογιστή του Άγγλου Άλαν Τούρινγκ, ο Γερμανός Τσούζε έφτιαξε τον δικό του υπολογιστή που ρυθμιζόταν με το χέρι και λειτουργούσε με τη βοήθεια μηχανής που παρήγαγε ηλεκτρισμό.

Στις 7 Ιουνίου 2016 γράψαμε στο site για τον Άλαν Τούρινγκ που δεν άντεξε την καταδίκη του επειδή ήταν ομοφυλόφιλος και αυτοκτόνησε με δηλητηριασμένο μήλο. Γι' αυτό η Apple έχει σήμα της το μήλο. Όπως ο μαθηματικός Τούρινγκ εργαζόταν στις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας στη διάρκεια του πολέμου, έτσι και ο μηχανικός Τσούζε επί Χίτλερ ασχολήθηκε με την μεγάλη του αγάπη, την αεροναυπηγική.

Σχεδίαζε αεροπλάνα ο Τσούζε και ακριβώς επειδή έκανε αλλεπάλληλους υπολογισμούς χρειαζόταν μια μηχανή να τον διευκολύνει και γρήγορα να του δίνει αποτέλεσμα. Ξεκίνησε ερασιτέχνης ζωγράφος ο Τσούζε και για το χαρτζηλίκι του, τα έξοδά του ως φοιτητής πουλούσε τους πίνακές του, μοντέρνας τεχνοτροπίας. Μετά το θάνατό του Δεκέμβριο του 1995, ο γιος του, σπουδαίος καθηγητής πληροφορικής, έφτιαξε ένα site στη μνήμη του πατέρα του, όπου παρουσιάζει τους πίνακές του.

Ο Τσούζε κρύφθηκε στα βουνά της Βαυαρίας, στη διάρκεια του πολέμου, για να ολοκληρώσει την πρώτη στην Ιστορία δικής του κατασκευής “γλώσσα” εντολών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΦΑΤΣΑ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ