ΤΕΛΙΚΑ, ΑΥΤΟΣ ΕΡΩΤΕΥΘΗΚΕ ΤΗΝ ΓΟΡΓΟΝΑ

 

Είχα μια γκόμενα που ήθελε να γίνει ηθοποιός και σ' εκείνα τα χρόνια που στην Αθήνα είχαν φυτρώσει ένα κάρο σχολές δραματικές, την περίμενα τα βράδια να τελειώσει τα μαθήματά της και να φύγουμε μαζί. Το κορίτσι δεν τα κατάφερε, έπαιξε σε 3-4 ψευτοταινίες ρόλους μικρούς και σύντομους, ταλαιπωρήθηκε με κάτι θιάσους που έκαναν αρπαχτές στην επαρχία, τελικά παντρεύτηκε, την έχασε η τέχνη κι εγώ.

Ωραία κορίτσια και μπάνικα αγόρια που δεν έκαναν, που δεν τους ήθελε ο φακός. Από την άλλη κάποιος που δεν τον έπιανε το μάτι σου, που δεν μπορούσες με τίποτα να φανταστείς ότι ο έτσι θα εξελιχθεί, ότι θα κάνει καριέρα, ήταν εκείνος που τον ήθελε η κάμερα. Που στην οθόνη ή στο σανίδι του θεάτρου έβγαζε αυτό που δεν φαινόταν!

Ξενέρωτη φάτσα αυτός ο Τομ Χανκς. Δεν βλέπω τίποτα το καλό, το ξεχωριστό επάνω του. Καμία σχέση με τον δυναμικό άνδρα, το στυλ του ζεν πρεμιέ, του παλληκαριού όπως τον θέλουν οι ταινίες του Χόλυγουντ. Ούτε, όμως, διαθέτει και κωμική μούτα, ότι εδώ γελάμε, θα γίνουν πλάκες με δαύτον. Τίποτα απ' όλα αυτά.

Η περίπτωση του Tom Hanks, που γεννήθηκε σα σήμερα 9 Ιουλίου, το 1956, ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Τα κλισέ που ο ίδιος ο σινεμάς μας έχει συνηθίσει. Μια φιγούρα ολότελα καθημερινή ο Τομ Χανκς, εντελώς τιποτένια, κάποιος που δουλεύει στην αποθήκη σουπερμάρκετ, είναι γκαρσόνι σε χωριάτικη ταβέρνα, έγινε ο ηθοποιός που έβγαλε δις δολάρια και βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ, μάλιστα δυο χρονιές σερί.

Το 1993 είναι ομοφυλόφιλος δικηγόρος που άρπαξε aids κι είχε εραστή τον Αντόνιο Μπαντέρας στο «Φιλαδέλφεια». Και το 1994 στο «Φόρεστ Γκαμπ» έκανε έναν βλάκα, έναν καθυστερημένο.

Κωμωδίες και δράματα παίζει ο Τομ Χανκς. Γκαγκστερικά και περιπετειώδη φιλμ. Πολεμικά, κοινωνικά, ό,τι θες. Δεν σου γεμίζει το μάτι, όμως έχει αυτό που θέλουν οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί των ταινιών. Ποντάρουν επάνω του πακέτα εκατομμυρίων, ας μην είναι Μάρλον Μπράντο και Αλ Πατσίνο, Τζαίημς Ντην και Μπρατ Πητ, ούτε ένας από τη μεγάλη σχολή των Εβραίων κωμικών του κινηματογράφου.

Οι 9 στους 10 Αμερικανούς κωμικοί του σινεμά είναι Εβραίοι, όπως και ο Τομ Χανκς. Κι, όμως, έχει διαπρέψει και σε αστείους, σε ανάλαφρους ρόλους χωρίς να σε προδιαθέτει η ουδέτερη φιγούρα του.

Παιδί χωρισμένων παιδιών ο Τόμας Τζέφρυ Χανκς μεγάλωσε με την μητριά του, που είχε άλλα πέντε δικά της παιδιά, πήγε σε κολέγιο να σπουδάσει θέατρο και ξεκίνησε δειλά από την τηλεόραση. Στα 28 του κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ρόλο στην ταινία «Γοργόνα», θα έκανε τον αδελφό του πρωταγωνιστή που θα ερωτευόταν την μισή γυναίκα-μισή ψάρι. Τελικά, αυτός πήρε τον πρώτο ρόλο. (Φώτο, κάπου στο Αιγαίο, με την ελληνικής καταγωγής σύζυγο του.)

Διαβάστε ακόμα:

ΟΣΟ ΕΧΩ ΦΩΝΗ, ΘΑ ΣΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ