ΣΚΟΤΩΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ, ΤΟ ΕΝΑ ΗΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ

 

Αυτά τα άτομα τα πλησιάζεις όχι επειδή είναι μεγάλοι καλλιτέχνες ή επιχειρηματίες, σπουδαίοι ποιητές ή θαλασσοπόροι, επιστήμονες ή πολιτικοί, φιλόσοφοι ή αρχιεπίσκοποι. Άτομα όπως τον Έρνεστ Χεμινγουαίη, ικανά να φθάσουν στα άκρα, ακόμα και μέχρι την αυτοκτονία, άνθρωποι απρόβλεπτοι, τόσο συναρπαστικοί, όσο και τρομοκρατικοί, θα τους βρεις και μέσα στο ανώνυμο πλήθος.

Εκατομμύρια δίποδα γεννιούνται και πεθαίνουν με σβηστή τη μηχανή. Είναι αυτοί που χωρίς ενέργεια, χωρίς το Άγγιγμα πριν βγουν ακόμα από την κοιλιά της μάνας τους, θα πορευθούν στην ισογραμμή. Κάποιοι άλλοι θα ‘ρθουν για να πουν κάτι, να καταστρέψουν, να διαλύσουν, ίσως αυτοί να είναι η Αλήθεια της ζωής. Το τι, δηλαδή, σημαίνει άνθρωπος, αυτό το απλοϊκό πλάσμα, που κάποιοι θαρρούν πως αξίζει να διερευνήσουν την πολυπλοκότητά του.

Όπως ο πατέρας του έτσι και ο Έρνεστ Χεμινγουαίη σούταρε μια σφαίρα στο κεφάλι του, αυτοκτόνησε στις 2 Ιουλίου, το 1961. Ήταν ένας γατόφιλος συγγραφέας. Παντρεύτηκε τέσσερις γυναίκες, και οι τέσσερις δημοσιογραφίνες, και 20 γάτες, καμία απ’ αυτές δεν ήταν ρεπόρτερ, όλες είχαν το καθήκον να του κάνουν παρέα όταν έγραφε.

Το μυστήριο της ζωής, λέει. Έχουν ειπωθεί πολλά και για το μυστήριο της γραφής. Της συγγραφής. Γιατί ο άλλος κάθεται μόνος του, και με γάτες δίπλα του, να γράφει. Ερωτήματα και διαπιστώσεις που πιθανότατα δεν θα αποτελέσουν θέμα βιβλίου.

Ο Αμερικάνος Ernest Miller Hemingway γεννήθηκε το 1889, σα σήμερα 21 Ιουλίου, και πρώτα ήθελε να ζήσει και μετά να γράψει Ίσως να είχε μόνο το πάθος για ζωή και απλά επειδή ένοιωθε πως ήταν προικισμένος στο γράψιμο, να έγραψε βιβλία από τις προσωπικές του εμπειρίες. Όλα τα μυθιστορήματα του είναι γεμάτα από υλικό ζωής που ο ίδιος βίωσε. Αποχαιρετισμός στα Όπλα, Για Ποιον Κτυπάει η Καμπάνα, Τα Χρόνια του Κιλιμάντζαρο, Ο Γέρος και η Θάλασσα, που του χάρισε το Πούλιτζερ το 1952 και το Νόμπελ το 1953.

Έζησε στο Παρίσι, στην Κούβα δεν τον χώραγε ο τόπος. Λάτρης των ταυρομαχιών και του κυνηγιού. Σκότωσε πολλά άγρια ζώα σε σαφάρι στην Αφρική. Ιούλιο του 1961 αυτοκτόνησε στα 62 του βουτηγμένος στο αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΤΑΝ ΣΗΚΩΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ