ΠΟΙΗΤΩΝ ΣΤΙΧΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

 

Δεν παίζεται ο Μίκης. Ένας είναι ο Μίκης, ο μέγιστος των Ελλήνων, μετά τον πόλεμο. Αυτό λέει η ζυγαριά του αποδυτηριάκια. Δεν τον μετράω τον καθένα μονάχα με την αξία του, αλλά και με την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Παγκοσμίας κλάσης αξία ο Θεοδωράκης, που περισσότερο από κάθε άλλον, καλλιτέχνη και πολιτικό, επιστήμονα και στρατιωτικό, ιεράρχη και αθλητή, επηρέασε πολιτιστικά τον Έλληνα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε Σεφέρη και Ελύτη. Και Ρίτσο (φώτο). Κι άλλους ποιητές. Λειβαδίτη, Γκάτσο, Χριστοδούλου, Βάρναλη, Ελευθερίου, Αναγνωστάκη. Αυτός ο τόπος, ειδικά η Ελλάδα, δεν έχει σταματήσει να γεννάει ποιητές. Και φιλοσόφους. Επόμενο. Είναι η αντίδραση στην σκουπιδοπαραγωγή.

Μουσική έγραψε ο Μίκης, όχι τραγούδια για την Eurovision. Σε παρακαλώ. Καμία σχέση με τα φερμένα από Δύση και Ανατολή αρκουδιάρικα δήθεν μουσικά μπερδέματα, ηλεκτρονικά, σεξοτράγουδα. Κι άλλα, με ελληνικό στίχο, καψουροειδή, τραγούδια της πίστας και της νύχτας.

Δεν μπορεί κανείς να μετρήσει το μέγεθος της προσφοράς του Μίκη Θεοδωράκη, όταν έβαλε στο στόμα απλών ανθρώπων στίχους ποιητών.

Το μεγάλο και αδιόρθωτο λάθος του Μίκη Θεοδωράκη είναι ότι είχε την καψούρα της πολιτικής. Την αρρώστια της πολιτικής. Από πιτσιρίκι έφαγε την ένεση στο μπράτσο. Όχι! Όχι, αυτό δεν είναι κακό. Η γκέλα που έγραψε προσωπικά σε βάρος του και σε βάρος της Ελλάδος είναι ότι μπλέχτηκε με τα κόμματα αυτός ο παγκόσμιος Έλληνας, λόγω της πολιτικοποίησης του. Μια ζωή μπαινόβγαινε στα κόμματα. Συναλλασσότανε με σκουπίδια, δηλαδή.

Γιατί, γράφω στην αρχή, δεν παίζεται ο ψηλός; Παρένθεση. Το φοβερό δεν είναι το ύψος του, στα 1 μ.95, αλλά τα μαλλιά του. Γεννήθηκε σα σήμερα 29 Ιουλίου, το 1925, είναι ενενήντα τόσο χρονώ και έχει μαλλί 25χρονου. Φοβερά πράγματα. Πυκνή και ισχυρή τρίχα στο κεφάλι του. Κλείνει η παρένθεση.

Δεν παίζεται ο Μίκης, γιατί; Διάβασα προχθές μία από τις 17.874 συνεντεύξεις που έχει δώσει, πάντα ποταμός. Και λέει: «Το όραμα μου είναι μια ουδέτερη Ελλάδα, κέντρο Ειρήνης και πολιτισμού». Είπες τίποτα; Σ' αυτή την ηλικία και έχει όραμα, μάλιστα όχι προσωπικό.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΝΕΑ ΡΕΚΟΡ