ΕΝΑΣ ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

 

Μέχρι το 1970 με τέτοια φάτσα το παλληκάρι δεν είχε καμία τύχη να γίνει σταρ στο Χόλυγουντ. Αν τον τράκαρες σε κινηματογραφικό στούντιο θα τον πέρναγες για delivery boy και θα επιτρεπόταν η είσοδός του μονάχα από την πόρτα υπηρεσίας. Κι όμως! Ο Έντουαρντ Νόρτον με τη μία ξεχώρισε, μάλιστα κέρδισε υποψηφιότητα Όσκαρ Β’ ρόλου στην πρώτη του κιόλας ταινία, στα 27 του χρόνια, το 1996. Πρωταγωνιστής στο Prime Fear ήταν ο Ρίτσαρντ Γκηρ, που έκανε έναν Αμερικάνο Αλέξη Κούγια, ο Εντουαρντ Νόρτον ήταν ο δολοφόνος του έργου.

Παικταράς! Επιτόπου ανέβηκε στην κορυφή. Με το ταλέντο του, χωρίς την αβανταδόρικη μούρη του Μπραντ Πητ και του Τζώνυ Ντεπ. Και μια φωνή πολύ ραδιοφωνική. Να σκεφτεί κανείς ότι δεν ξεκίνησε για ηθοποιός. Γιος εισαγγελέα, σπούδασε Ιστορία της τέχνης στο Γέηλ και το υποψήφιο golden boy έφυγε στην Οσάκα της Ιαπωνίας να δουλέψει στις επιχειρήσεις του παππού του.

Είχε το μικρόβιο. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη κι άρχισε να παίζει στο θέατρο, σε κουλτουριάρικες παραστάσεις, στο λεγόμενο off Broadway, όχι στην εμπορική πιάτσα των θεάτρων ο Edward Harrison Norton που γεννήθηκε σα σήμερα 18 Αυγούστου, το 1969. Επιλέχτηκε για την πρώτη ταινία, η αμοιβή του στο Prime Fear ήταν 50.000 δολάρια. Στην επόμενη ταινία του πήρε μεροκάματο 500.000 δολάρια και 6,5 εκ. το 2001 όταν έπαιξε στο The Score, δίπλα στα θηρία Μάρλον Μπράντο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο, κι αυτός ήταν που έκλεψε την παράσταση.
Χωρίς πολλά λόγια. Ο παικταράς θα δείξει την αξία του αμέσως. Από την πρώτη στιγμή. Γι' αυτό τα μεγάλα ταλέντα με το που βγαίνουν στο κλαρί γίνονται αστέρια με τη μία. Από μακριά κάνει μπαμ ο χαρισματικός. Στο σινεμά, στο ποδόσφαιρο, στο τραγούδι, σε κάθε τομέα.

Ο Έντουαρντ Νόρτον. Ο τίποτας. Ο κανένας. Ο δεν υπάρχει πουθενά. Και, είπαμε, από φάτσα δεν σε κερδίζει. Έλα, ρε, μ' αυτή τη μάπα να κάνει καριέρα πρώτου στον κινηματογράφο; Ούτε με σφαίρες. Αυτό θα πεις. Κι όμως! Το παλληκάρι έφθασε στην κορυφή. Κατ' ευθείαν.

Στην ταινία The Score ο παικταράς Έντουαρντ Νόρτον πρωταγωνιστεί με τους κολοσσούς Μάρλον Μπράντο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Καλά, δεν μιλάμε για τον μεγιστοτεράστιο Μπράντο, που και σ' αυτή την ταινία του 2001, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του δίνει ένα ρεσιτάλ αυτογελοιοποίησής του, και δεν το κρύβει ότι ντρέπεται που συνεχίζει να βγάζει μεροκάματο στο σινεμά. Και του Ρόμπερτ Ντε Νίρο του ρίχνει στα αυτιά ο μικρός, ο Νόρτον.

Προηγήθηκε, το 1998, δηλαδή με μια μόλις διετή κινηματογραφική προϋπηρεσία η μνημειώδης η ερμηνεία του Εντ Νόρτον στο ''Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας'', το 1998, όπου έκανε έναν νεοναζί (φώτο). Ο παικταράς!

Διαβάστε ακόμα:

ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ