ΕΥΧΟΤΑΝ ΘΑΝΑΤΟ ΕΥΚΟΛΟ...

 

Αντιληπτό ότι ο Μπαζίνας δεν είναι συμβατικός γραφιάς. Νομικα σπούδασε. Για πλάκα πέρασε πρώτος στο πανεπιστήμιο. Μακράν αποφοίτησε αριστούχος. Ο άνθρωπος από έξι χρονών είχε αποστηθίσει όλους του τόμους από την εγκυκλοπαίδεια «Ήλιος». Να ξέρουμε για ποιόν μιλάμε.

Δεν άσκησε δικηγορία ο Ηλίας. Κρατούσε μία περιφρονητική στάση γι' αυτό το επάγγελμα, γενικά για τον τρόπο που έπαιζε μπάλα η δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Πως μπλέχτηκε με τον «ΦΙΛΑΘΛΟ»; Είχε προηγηθεί η γνωριμία με τον Νίκο Καραγιαννίδη.

Ένα πρωί, απρόσκλητος, μπαίνει στην «Ελευθεροτυπία» ο Μπαζίνας, με τα χέρια δεμένα πίσω, και από δίπλα του ο Χρήστος Ιακώβου, και ζητάει τον Νίκο Καραγιαννίδη, τον οποίο ποτέ δεν είχε συναντήσει. Παραμονές Μεσογειακών Αγώνων στο Σπλητ της Γιουγκοσλαβίας, το 1979. Ο πρωταθλητής της άρσης βαρών Ιακώβου, με τον γκουρού του αθλήματος, ήθελαν να κάνουν καταγγγελίες για υπόθεση ντοπαρίσματος.
Το 1982 ο Καραγιαννίδης έφτιαξε τον «ΦΙΛΑΘΛΟ» και κάποιος που υπέγραφε «Ηλίας Γ.» άρχισε να γράφει σχόλια. Ήταν ο Μπαζίνας. Γιατί « Ηλίας Γ.»; Γιατράκος το οικογενειακό όνομα της γιάτρισσας μάνας του.
''ΤΗ ΝΥΧΤΑ που πέθανε ο Ηλίας, η γυναίκα μου τον είδε στον ύπνο της... '' μου είπε ο Χρήστος Ιακώβου στην κηδεία.
Ο Ηλίας Μπαζίνας είναι άνθρωπος του αθλητισμού. Είναι, δεν ήταν. Για όσους ζει ακόμα, για όσους έχουν μέσα τους κάποια γραπτά του, συνεχίζει να υπάρχει, δεν είναι πεθαμένος.

Δεν είμαι υπερβολικός να ισχυρισθώ ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα άλλος που να γνωρίζει αθλητισμό, όσο ο Ηλίας Μπαζίνας. Άνθρωπος του αθλητισμού. Κι όχι επειδή υπήρξε αθλητής της άρσεως βαρών, γραμματέας της ομοσπονδίας της, «προπονητής» ειδικών προγραμμάτων που δεν είχαν ποτέ εφαρμοστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στους περίφημους «Μπέμπηδες» του Ολυμπιακού. Έφορος βαρέων αθλημάτων στον Ολυμπιακό, μέλος της διοίκησης επί Γουλανδρή.

Ήταν άνθρωπος του αθλητισμού ο Μπαζίνας επειδή αγαπούσε τον αθλητισμό. Επειδή πέρασε χιλιάδες, εκατομμύρια ώρες στις προπονήσεις του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού, και κυρίως στα γυμναστήρια με τους βαριτζήδες. Όποτε έπαιρνες τηλέφωνο σπίτι του, η Κίτυ σου έλεγε ότι η Ηλίας είναι στο ΟΑΚΑ, με τον γιο του Διονύση, στην προπόνηση της εθνικής ομάδος. Σήμερα ιατρός ο Διονύσης, σαν έφηβος έφθασε τρίτος στον κόσμο, στην άρση βαρών.

Ήταν και οπαδός ο Μπαζίνας. Εδώ ταιριάζει πράγματι ο αόριστος χρόνος. Ο στην εφηβεία του αθλητής του Παναθηναϊκού ήταν οπαδός, δεν είναι πια. Του Ολυμπιακού. Του Ολυμπιακού όλων των εποχών. Και ως παραδοσιακός του παλιού κόσμου, γι' αυτόν ο Ολυμπιακός ήταν κάτι περισσότερο από ποδοσφαιρική ομάδα. Πίσω από την ερυθρόλευκη φανέλα ο Μπαζίνας είχε κτίσει τη φαντασίωση του, για το τι αντιπροσωπεύει αυτός ο σύλλογος και τον είχε παντρέψει με την ύπαρξή του.

Ακόμα και στα τελευταία του ο Ηλίας ήθελε να βλέπει Ολυμπιακό από την τηλεόραση. Και η παρέα ζητούσε την κριτική του, για να τεστάρει τη διαύγεια πνεύματος του, πριν πέσει σε κώμα, σε λήθαργο, όπως αναμενόταν. Γιατί τον περιμένανε να πεθάνει. Από μέρα, σε μέρα. Από ώρα, σε ώρα. Μόνο οι απόλυτα δικοί γνώριζαν την επίθεση που τις τελευταίες εβδομάδες δέχθηκε το σώμα του από τον καρκίνο.
Όταν κλονίστηκε η υγεία του δεν υπήρχε επιστροφή για τον Μπαζίνα, που ήθελε να πεθάνει στο σπίτι του, όχι στο νοσοκομείο. Πάντα έλεγε ότι ευχόταν εύκολο θάνατο, μια ευλογημένη ανακοπή. Έφυγε μακάρια, σαν πουλάκι. Σα να πρωτάνοιξε τα φτερά του. Η Κίτυ, η γυναίκα του είπε λίγα λεπτά αργότερα: «Αυτός ο γλυκός θάνατος, το πόσο γαλήνια τελείωσε, αποδεικνύει ότι ήταν καλός άνθρωπος…».

Ο πατέρας του Ηλία πέθανε από καρκίνο στα 72, η μάνα του πέθανε από καρκίνο στα 74. Ο γιος τους πέθανε από καρκίνο ανάμεσα στις δύο ηλικίες, στα 73 του, σα σήμερα 22 Αυγούστου, το 2013.

Λίγο μετά το γάμο μου, λέει η Κίτυ, το 1970, μια τσιγγάνα προφήτευσε: «Ο άντρας σου θα πεθάνει δύο χρόνια μετά το θάνατο της μάνα σου...». Το θυμήθηκε η μόλις ολίγων λεπτών χήρα και έκανε το σταυρό της. «Τι είπες κυρά μου… Είμαι φρεσκοπαντρεμένη και μου λες ότι ο άντρας μου θα πεθάνει μετά τη μάνα μου, δύο χρόνια μετά…». Η μάνα της Κίτυς, η πεθερά του Ηλία, πράγματι πέθανε δύο χρόνια πριν, το 2011.


Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΗ ΤΟ ΜΟΝΑΚΡΙΒΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΜΠΑΖΙΝΑ