Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

Μια ατέλειωτη τσόντα. Δεν έχει ξαναγίνει. Το εκτενέστερο ελληνικό μυθιστόρημα, 2.104 σελίδες πράμα που σαλεύει, σε οκτώ τόμους. Τολμηρό; Όχι, απλώς! Με γλώσσα καθαρεύουσα(!) περιγράφει ερωτικές, πιο σωστά σεξουαλικές σκηνές, τη μια καπάκι μετά την άλλη, με τον πιο ...γυμνό τρόπο. Δεν αφήνει τίποτα να φύγει χωρίς να το πιάσει η συγγραφική πένα. Δικαιολογημένα θεωρήθηκε όχι απλά άσεμνο, αλλά χυδαίο, ελεεινό. Το υπέγραψε λογοτέχνης αναγνωρισμένος, της ελίτ, και πολύ κουλτούρα.

Το στόρυ. Ένα καράβι μεγάλο, τόσο μεγάλο σαν πλωτό νησί έμοιαζε στον καιρό του, με τροχούς αντί για έλικες, επειδή δεν είχε επιτυχία σαν επιβατηγό μετατρέπεται σε πλοίο ανοικτής θάλασσας και ξεκινάει το μακρύ του ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική. Και πάνω στο παπόρι γίνονται όλων των ειδών τα μπερδέματα σαρκικού τύπου. Ό,τι δεν φαντάζεται ο νους, και λεσβιακό με 11χρονες, ακόμα και σεξ με σκύλο, τα πάντα όλα με λεπτομερέστατες περιγραφές.

Σα σήμερα 2 Σεπτεμβρίου, το 1901, γεννήθηκε στη Βράϊλα της Ρουμανίας ο Ανδριώτης της εφοπλιστικής οικογένειας Ανδρέας Εμπειρίκος (φώτο). Είναι αυτός που έγραψε τον «Μεγάλο Ανατολικό», τίτλος του έργου από το όνομα του υπερωκεάνιου της μυθιστορηματικής τσόντας. Ο λογοτέχνης και πλοιοκτήτης Εμπειρίκος από τα 28 του χρόνια έζησε για έξι χρόνια στο Παρίσι και εκεί συνδέθηκε με τον Αντρέ Μπρετόν και τους υπερεαλιστές. Σπούδασε ψυχανάλυση. Είναι, άλλωστε, από τους βασικούς εισηγητές της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα.

Επιστρέφει στην Αθήνα και γράφει. Έγραψε πολλά μέχρι το θάνατό του, το 1975, σαράντα χρόνια μετά από την περιβόητη διάλεξη του στην Αθήνα «Περί Σουρεαλισμού».

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΛΙΣ 18 ΕΤΩΝ