ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

 

Φτωχόπαιδο. Ποια τύχη να είχε με πατέρα σιδερά σε μία Αγγλία όπου οι πόρτες είναι θεόκλειστες για τη μπασκλασαρία. Ο πιτσιρικάς δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ξεκινήσει να δουλεύει, όπως έκανε ο Μάικλ Φαρανταίη, από τα 13 του. Τυχερός! Έγινε παιδί για θελήματα στο τοπικό βιβλιοπωλείο. Τυχερός, διότι είχε την ευκαιρία, και το ψώνιο βέβαια, να διαβάζει. Και διάβαζε όσο γίνεται περισσότερο. Κατάπινε το ένα βιβλίο μετά το άλλο.

Δεν υπάρχουν λεφτά να πάει εσώκλειστος σε σχολείο, να σπουδάσει σαν τα παιδιά της υψηλής κοινωνικής τάξης. Έγινε ένας αυτοδίδακτος της ζωής. Της δικής του ζωής. Διάβαζε και παρακολουθούσε επιστημονικές ομιλίες. Τον τραβούσε η επιστήμη, η χημεία, η φυσική, και πιο πολύ ο ηλεκτρισμός συγκεκριμένα. Έγινε ο μεγαλύτερος ίσως πειραματιστής επιστήμονας στην Ιστορία!

Ο Μιχαλάκης γεννήθηκε σα σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, το 1791 και πέθανε στα 76 του σε μία μονοκατοικία στο Σάρεϋ, όπου διέμενε προηγουμένως ένας αρχιμασώνος και, από την βασιλική αυλή. Του παραχώρησαν τιμητικά τη βίλα και εκεί είχε αποσυρθεί.

Ερεύνησε το χλώριο ο Φαρανταίη και το υγροποίησε, όπως σ' αυτό εντόπισε δύο χλωρίδια άγνωστα του άνθρακα. Ανακάλυψε το βενζόλιο, έφτιαξε ένυδρο αλάτι, αποσύνθεσε το θεϊκό μαγνήσιο, όρισε τους νόμους της ηλεκτρόλυσης. Κι άλλα πολλά. Τον απασχόλησε ιδιαίτερα η θεμελιώδης φύση του ηλεκτρισμού. Τελικά, κατασκεύασε το δυναμό, που αποτέλεσε τον πρόγονο των σύγχρονων γεννητριών.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΡΙΝ ΤΟ 1821 ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ!