Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΟΣ, ΥΠΟΠΤΟΣ Ο ... ΑΣΤΟΣ

 

Είμαστε Έλληνες, ρε. Ούτε Τούρκοι και Αλβανοί, Αμερικάνοι και Ρώσοι. Τι σημαίνει, ρε, είμαι Έλληνας; Να έχεις μια ιδέα από Έλληνες ποιητές και συγγραφείς. Με τον καθένα που παράγει ελληνισμό του Χθες και του Σήμερα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά να γνωρίζουμε από πού ήρθαμε, ποια στενά περάσαμε πριν γίνουμε ό,τι είμαστε, αυτοί που είμαστε.

Η Διδώ Σωτηρίου είναι μορφή. Της λογοτεχνίας. Αν με ρωτήσεις τι είναι η κυρία θα σου πω Ελληνίδα, λογοτέχνις και κομουνίστρια. Το επίθετο της Σωτηρίου είναι από τον σύζυγό της. Το γένος είναι Παππά. Η μεγαλύτερη αδελφή της επίσης δημοσιογράφου Έλλης Παππά, συντρόφου του Νίκου Μπελογιάννη, όλη η παρέα τους οργανωμένοι στο ΚΚΕ και αντιστασιακοί.

Η Διδώ γεννήθηκε το 1909 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας κι όταν ήταν 10 χρονών, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Με την καταστροφή, το 1922, κατέφυγαν στην Ελλάδα. Σπούδασε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Παρίσι. Το 1944 είναι η αρχισυντάκτις του Ριζοσπάστη, μετά από τρία χρόνια διαγράφεται από το ΚΚΕ.
Η γνωστή ιστορία. Στην περίπτωσή της Σωτηρίου, κατηγορήθηκε για την ''αστική καταγωγή'' της. Αδιόρθωτοι οι άνθρωποι, οι διαχειριστές του μικρομάγαζου. Η ''αστική καταγωγή'', πάντως, της δημοσιογράφου και συγγραφέως δεν την εμπόδισε να έχει αντιστασιακή στους Γερμανούς και γενικά κομματική δράση ως κομουνίστρια.

Το πρώτο της μυθιστόρημα στα 50 της χρόνια, Οι Νεκροί Περιμένουν. Μετά από τρία χρόνια εκδόθηκε το πολυβραβευμένο Ματωμένα Χώματα. Η Διδώ Σωτηρίου πέθανε σα σήμερα 23 Σεπτεμβρίου το 2004.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ