Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΙΜΑ

 

Το σκηνικό. Στο θρόνο είναι ο Σουλεϊμάν, ο γνωστός μας από την τηλεόραση, ο Μεγαλοπρεπής, ένας πράγματι σπουδαίος σουλτάνος ο οποίος έχει αρπάξει την Ρόδο, κέρδισε την Ουγγαρία, καταλαμβάνει την Βαγδάτη, κι ακόμα διώχνει τους Βενετσιάνους από τα νησιά του Αιγαίου. Από πλευράς οθωμανικής αυτοκρατορίας παιχνίδι κάνει ο γιος και διάδοχος του Σουλεϊμάν, ο Σελίμ Β' ο αποκαλούμενος και μπεκρούλιακας. Από την άλλη πλευρά, για του Χριστού την πίστη, η «Ιερά Ένωσις». Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της πιο αιματηρής ναυμαχίας της αιωνιότητας, «της Ναυπάκτου» όπως έμεινε στην Ιστορία.

Οι δύο εχθρικοί στόλοι, ο τουρκικός και ο χριστιανικός συγκρούστηκαν στις 7 Οκτωβρίου σα σήμερα, το 1571. Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί νεκροί, και τόσα παπόρια στο βυθό της θάλασσας. Μια συντριβή του σουλτάνου και μια... αποτυχία των δυτικών. Να, τι ακριβώς συνέβη.

Ο Πάπας Πίος ο Ε' ανησυχεί με την επεκτατικότητα των οθωμανών. Μόνος του, δηλαδή με το δικό του στρατό, με το δικό του στόλο ο Πίος δεν θα κάνει τίποτα. Η Εντολή του Χριστού είναι να κτυπήσει τους πιστούς του Μωάμεθ. Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά ο Πάπαρος. Έτσι κάλεσε τους εξουσιαστές της εποχής του να συμμαχήσουν, διαφορετικά θα τους αφορίσει στο όνομα του Παντοδύναμου.

Ισπανοί, Ενετοί, Γενουάτες, κάποιοι άλλοι σκόρπιοι, όλοι στη σούμα 28.000 στρατό, από τους οποίους οι 8.000 είναι Έλληνες, με 285 καράβια. Απέναντι στα 273 οθωμανικά καράβια με 30.000 στρατό. Η ναυμαχία έγινε στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου και ο Χριστός πήρε το ντέρμπυ από τον Μωάμεθ. Τσακίστηκαν 167 τουρκικά πλοία και σκοτώθηκαν 18.000 φαντάρια, μέσα σ' αυτούς και 1.500 Έλληνες.

Ο Πάπας ήθελε τη νίκη για να σώσει την Κύπρο, να προλάβει το ντου των οθωμανών στη μεγαλόνησο. Τελικά, έγινε το απίθανο. Ο σουλτάνος που είχε πάρει την Κρήτη από το 1669, τσακίστηκε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, αλλά... κέρδισε τον πόλεμο, την κατάληψη της Κύπρου.