ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

 

«Όταν ο άνθρωπος δημιουργεί θεούς, τότε δεν υπάρχει Θεός». Αυτό είπε. Με εννέα λέξεις, μεταφρασμένο στα ελληνικά, είπε τόσα πολλά. Και ανάμεσα σ' άλλα, αποκωδικοποιώ εγώ την συγκεκριμένη κουβέντα, ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να κάνει παρέα με τον Θεό, γι' αυτό φτιάχνει ψεύτικο Θεό. Κι όχι μόνον αυτό είπε. Ακόμα πως δεν υπάρχει Θεός. Aκόμα ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ψεύτικους Θεούς. Κατι άλλο που είπε με τις εννέα λέξεις;

Να κάνουμε, εκτός της αποκωδικοποίησης, και κριτική σ' αυτό που είπε. Επειδή αυτό που είπε δεν εκφράζει όλη την αλήθεια. Τους Θεούς, λέω εγώ, δεν τους δημιουργεί ο άνθρωπος, όπως ισχυρίζεται όχι μόνον αυτός, αλλά κάποιοι πονηροί, κάποιοι ευφυείς αφελείς. Ο άνθρωπος, οι άνθρωποι ιστεύουν, απλά διότι έχουν ανάγκη τον Θεό, τους θεούς.

Ιδιοκτήτης της πρότασης των 9 λέξεων είναι ο Ευγένιος Ο' Νηλ, Αμερικανός συγγραφέας θεατρικός και πολύ σημαντικός. Του περασμένου αιώνα με έργα που παίζονται μέχρι σήμερα σ' όλο τον κόσμο. Οι εποχές αλλάζουν, η ζωή φτηναίνει, η τεχνολογία υπονομεύει τις φιλοσοφικές και υπαρξιακές προσεγγίσεις, μιλάμε αλλοιώς, ντυνόμαστε αλλοιώς, ξοδεύουμε τις ώρες μας αλλοιώς, όμως να, που μας μιλάνε ακόμα οι «ψυχές» από τα έργα, από τους χαρακτήρες των έργων του Eugene Gladstone O' Neill.

Τσέχωφ, Ίψεν, Στρίμπεργκ, Μπρεχτ, Μύλερ, Ιονέσκο, Μπέκετ, αναφέρω σκόρπια ονόματα γιγάντων που έγραψαν αιώνιο θέατρο, μετασαιξπηρικό, με ρίζες φανερές κι όχι που φθάνουν μέχρι τις τραγωδίες της κλασικής Ελλάδος. Ένας με το δικό του ειδικό βάρος είναι ο Ευγένιος Ο' Νηλ που γεννήθηκε σα σήμερα 16 Οκτωβρίου, το 1888, σ' ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

«Ανάθεμά με, σε ξενοδοχείο γεννήθηκα, από ξενοδοχείο φεύγω...» είπε λίγο πριν τελειώσει, Νοέμβριο του 1953.

Τραγική παρουσία προσωπικής ζωής ο Ευγένιος Ο' Νηλ. Η κατάθλιψη που τη συνάντησε αρκετά ενωρίς στάθηκε το πηδάλιό του για να αναζητήσει μέσα του το υλικό της θεατρικής του ποίησης. «Πέραν από τον Ορίζοντα» 1918, «Παράξενο Ιντερμέτζο» 1928, «Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» 1931, το οποίο όπως αρκετά έργα του έγιναν ταινία το 1947 με την Κατίνα Παξινού, «Ταξίδι μιας μεγάλης ημέρας μέσα στη Νύχτα», μερικοί από τους πολλούς τίτλους του.

Γιος ιρλανδέζικης καταγωγής ηθοποιού ο Ευγένιος μπαρκάρησε σε καράβι και στη θάλασσα σακατεύθηκε η υγεία του. Όταν κατέληξε στο σανατόριο από φυματίωση, τότε άρχισε να γράφει θέατρο. Πρώτη δυνατή ερωτική του εμπειρία η παράνομη σχέση με την γυναίκα του ιδρυτή του κομουνιστικού κόμματος των ΗΠΑ Τζων Ρηντ. Κι αυτή η αληθινή ιστορία έγινε ταινία με τον Τζακ Νίκολσον στο ρόλο του Ευγένιου Ο' Νηλ.

Κάθε τόσο παντρευότανε με άλλη γυναίκα κι έκανε μ' όλες παιδιά. Με την τρίτη σύζυγο ζούσαν στη Γαλλία, πλακωνόντουσαν συνεχώς, αλλά δεν χώρισαν. Αποκλήρωσε την κόρη του Ούνα επειδή στα 18 της παντρεύτηκε τον 54χρονο Τσάρλυ Τσάπλιν -Σαρλώ. Ένας γιος του αυτοκτόνησε μην αντέχοντας την ηρωίνη, άλλος γιος του αυτοκτόνησε, θύμα αλκοολισμού.

Ξεκίνησα μ' αυτό που είχε πει με 9 λέξεις. Να τελειώσω με μια άλλη ατάκα του, επίσης με 9 λέξεις: «Η ζωή είναι ένα κελί απομόνωσης, με τοίχους καθρέπτες». Χρειάζεται αποκωδικοποίηση;


Διαβάστε ακόμα:

ΜΕ ΤΗ ΓΚΑΦΑ... ΑΘΩΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ