ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΜΑΛΛΙΑ

 

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι η νέα δασκάλα σε χωριό, πριν ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Η κοπέλλα με τα πλατινέ μαλλιά, αθώα και παρθένα βέβαια, ερωτεύεται τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που φοράει το χακί να πολεμήσει τον Μουσολίνι και πεθαίνει. Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά παντρεύεται τον Άγγελο Αντωνόπουλο.

Δύσκολα να υπάρχει χώρα στον πλανήτη να φτιάχνει «πατριωτικές» ταινίες για τα σκουπίδια με φόντο μία από τις πιο δοξασμένες σελίδες της νεώτερης Ελλάδος, όπως είναι η εποποιία στο μέτωπο της Αλβανίας, κόντρα στον εχθρό, τον Οκτώβριο του 1940. Μην το λησμονήσω. Τελικά ο Παπαμιχαήλ δεν σκοτώθηκε στον πόλεμο, επιστρέφει στο χωριό που βρίσκεται η παντρεμένη δασκάλα...

Βλέπεις ταινίες από χώρες που δεν υπήρχαν στο χάρτη του σινεμά, π.χ. κάτι Ιράν και Αφγανιστάν, Σερβία και Αρμενία, και παθαίνεις. Αριστουργήματα. Ποίηση κινηματογραφική. Δικαιολογημένα τις βραβεύουν στα διεθνή φεστιβάλ.

Ο ελληνικός σινεμάς ήταν, και είναι πάντα μια ιστορία της πλάκας. Ένα αίσχος όταν πλησιάζει ιστορικά θέματα. Με στόμφο, με ρητορεία, ένα πράμα για φτύσιμο.

Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά, για να... τιμήσει την 28η Οκτωβρίου πρωτοβγήκε στις αίθουσες στις 27 Οκτωβρίου το 1969. Έγχρωμη και η Υπολοχαγός Νατάσσα, με Αλίκη Βουγιουκλάκη πάλι, η οποία είναι πρώην τραγουδίστρια, αντιστασιακή, και επισκέπτεται το Νταχάου. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, που τον παντρεύεται, είναι αντάρτης που τον βασάνιζε ο Ες-Ες Κώστας Καρράς.

Αυτά τα... ωραία όταν τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές των νεοελλήνων τις διαχειρίζεται κινηματογραφικά ο Νίκος Φώσκολος. Να συνεχίσουμε. Ένας Ισπανός ηθοποιός γάμα εθνικής που έπαιζε σε ιταλικά γουέστερν, ο Φερνάντο Σάντσο, είναι ο Έλληνας πατριώτης και ο ανύπαρκτος ηθοποιός Λάκης Κομνηνός είναι ο κακός Γερμανός μ' ένα μάτι στην ταινία «28η Οκτωβρίου, ώρα 5.30». Το κορίτσι του έργου η Βέρα Κρούσκα.

Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος γνωρίστηκαν, και παντρεύτηκαν, στην ταινία «Κονσέρτο για πολυβόλα» σε σενάριο του Νίκου Φώσκολου, που έγραψε και τον «θρυλικό» τηλεοπτικό «Άγνωστο Πόλεμο», σήριαλ που στην πραγματικότητα βασίστηκε στο «Κονσέρτο».

Άλλες ταινίες για την 28η Οκτωβρίου. Οι Γενναίοι του Βορρά, Λάκης Κομνηνός, Πέτρος Φυσούν. Η Μεσόγειος Φλέγεται, Κώστας Πρέκας, Κώστας Καρράς. Υποβρύχιο Παπανικολής, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Φέρτης. Το Νησί των Γενναίων, Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Καρέζη και ο χαφιές του έργου ο Αρτέμης Μάτσας.

Όχι, δεν υπάρχει ελπίδα στα προσεχή εκατό χρόνια να γυριστεί μια ταινία, τουλάχιστον με αξιοπρέπεια, όχι απαραίτητα ποιοτική, για το «ΌΧΙ» του 1940.


Διαβάστε ακόμα:

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΥΜΝΟΥ