Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ

 

Το θρίλερ με τις ανασκαφές στον Τάφο της αρχαίας Αμφίπολης το 2014 έδωσε μια άλλη διάσταση στη μνήμη του Σπυρίδωνος Μαρινάτου, του σπουδαίου Έλληνα αρχαιολόγου, που γεννήθηκε σα σήμερα στις 4 Νοεμβρίου, το 1901, και πέθανε Οκτώβριο του 1974. Και επειδή είχε ήδη αποχωρήσει της σκηνής η δικτατορία ήταν πιο εύκολο να τον κατηγορήσουν για χουντικό. Μ’ αυτά θα ασχολούμεθα;

Κύτταξε. Ό,τι αναφέρουμε έχει τη σημασία του. Όταν, λοιπόν, έναν αξιόλογο Έλληνα τον λενε χουντικό, αντιστασιακό, ακροδεξιό, καθεστωτικό, αδιάφορο τι, τέλος πάντων με χαρακτηρισμό άσχετο της όποιας ιδιότητάς του, τότε σκεπάζουν την προσωπική του αξία και προσφορά. Αυτό κάνουν όταν δίνουν σημασία στην προσωπική του συμπεριφορά, στον προσωπικό του χαρακτήρα.

Επιτέλους! Υπάρχουν κάποια πράγματα που έρχονται και φεύγουν, που σήμερα παίζουν κι αύριο δεν απασχολούν. Ύστερα είναι και οι ανθρώπινες αδυναμίες. Σ’ αυτές θα κολλήσουμε; Ναι, αυτό μένουν σ' αυτές διότι κάποιοι έχουν ανάγκη να καταδικάσουν, να τιμήσουν, επειδή έτσι, σε κάποιο βαθμό ''αυτοδικαιώνονται'' οι ίδιοι.

Ο Μαρινάτος είχε κεφαλονίτικη τρέλα με τις ανασκαφές. Το 1927 αποκάλυψε είσοδο, ακόμα ανεξερεύνητου βάθους, προϊστορικού σπηλαίου σε χωριό στο Ρέθυμνο. Το 1932 έφερε στο φως μινωική πόλη μεσομινωικής εποχής. Το 1934 βρήκε και Μυκηναϊκό νεκροταφείο. Το 1963 εντόπισε ναό σε υπόγεια λίμνη αφιερωμένο στον Θεό Πάνα.

Σ’ ένα από τα πρώτα σεντόνια που είχε γράψει ο αποδυτηριάκιας, έτσι για να τονίσω κάτι, όχι σαν αστείο, είχα πει πως τον έφαγαν τον Μαρινάτο, επειδή ήθελαν να τον σταματήσουν στις ανασκαφές στην Σαντορίνη. Παγκοσμίως το όνομα Μαρινάτος έχει ταυτιστεί με το ηφαιστειακό υλικό που ο ίδιος βρήκε στο νησί. Σύμφωνα με τη θεωρία του, η έκρηξη στη Σαντορίνη κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό, ενώ υποστήριξε ότι εκεί, στο νησί από κάτω βρίσκεται η Χαμένη Ατλαντίδα που περιγράφει ο Πλάτων.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΣΕ ΣΕ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΗ