ΑΤΟΜΟ ΝΑΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΜΟΥΣΙΚΟ

 

Να είναι μεγάλος, πολύ μεγάλος καλλιτέχνης. Η μουσική του να παίζεται μετά το θάνατό του. Το όνομά του να μείνει στην αιωνιότητα. Κι αυτός όσο ζούσε ήταν δυστυχής. Είχε πέσει στην κατάθλιψη. Και πολύ κοντά στην αυτοκτονία. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν ο θάνατός του οφείλεται στη χολέρα ή πράγματι αυτοκτόνησε, αυτοδηλητηριάστηκε. Τι μας ενδιαφέρουν αυτά για τον συνθέτη της “Ωραίας Κοιμωμένης”. Αξία έχει ότι πλούτισε την ανθρώπινη κληρονομιά στην κλασική μουσική ο Pyotr Tchaikovsky.

Αυτός είναι ο άνθρωπος, ο αιώνιος άνθρωπος. Ίσως επειδή δεν ξέρει γιατί βρέθηκε στη γη, ούτε που πάει, αν πάει κάπου, μετά το θάνατό του, αν πράγματι υπάρχει θάνατος.

Ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι δεν ήθελε επαφή με τα άτομα που τον ενδιέφεραν! Κρατούσε αποστάσεις από το φόβο ότι η σχέση μαζί τους θα του προκαλούσε προσωπική φθορά. Καταπιεσμένος ομοφυλόφιλος ο Ρώσος συνθέτης έκανε γάμο, ίσως για να κρύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα, ίσως επειδή δεν ήθελε να την αποδεχθεί. Ερωτεύθηκε μαθήτρια του και παρά τη θέλησή του, μετά από πίεση εκείνης, οδηγήθηκαν στο γάμο.

Έπιασε το χειρώτερο λαχνό του λαχείου. Η μαθήτρια, άτομο σαλεμένο του έκανε τη ζωή μαρτύριο. Χώρισαν, το διαζύγιο του προκάλεσε πόνο, ίσως ένοιωθε την ανάγκη να τιμωρήσει τον εαυτό του για τον ρομαντισμό του, την αφέλειά του να δοθεί σε γυναίκα ανίκανη να τον εκτιμήσει. Τελικά, η σύζυγός του, μια μητρομάνα, άλλαζε συνέχεια εραστές μέχρι που την έκλεισαν σε τρελάδικο.

Ευτυχώς ο Ρώσος συνθέτης γνώρισε μια θαυμάστρια, μια χήρα, η οποία κατάλαβε τι σόι χαρακτήρας είναι, γι' αυτό τον άφηνε στον κόσμο του. Ματσωμένη η κυρία, χωρίς να έχει σεξουαλικές επαφές μαζί του, τον στήριζε συναισθηματικά, τον χαρτζηλίκωνε χοντρά κι αυτός, απελευθερωμένος και οικονομικά ανεξάρτητος, αφοσιώθηκε στη σύνθεση κι έγραψε τα αριστουργήματά του. Αυτή είναι η γυναίκα της ζωής του, στο όνομα Ναντέζνα φον Μεκ.

Ο Πούτιν, ο τσάρος της σημερινής Ρωσίας, είπε τη μαλακία του αναφερόμενος στον Τσαϊκόφσκι. ''Τον αγαπάμε αν και ήταν gay''.
Πατέρας ουκρανικής καταγωγής, μητέρα γαλλικής. Ο Πιότρ γεννήθηκε το 1840, προοριζόταν για νομικά και τελικά έγινε μουσικός. Έγραψε συμφωνίες, όπερες, μουσική δωματίου. Πέθανε στα 53 του χρόνια το 1893, σα σήμερα 6 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΜΕΓΑ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ