ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΞΕΧΑΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ

 

Οι καλόγριες. Οι καλές γριές, που δεν είναι απαραίτητο να είναι προχωρημένης ηλικίας. Οι γυναίκες που αποφασίζουν να αποσυρθούν από τη ζωή, από την οικογένειά τους και την καριέρα τους. Που κλείνονται σε μοναστήρι, να βρουν τον εαυτό τους και να μην πουλήσουν τη ψυχή τους στον Διάβολο. Η Μαρία Σκλοντόβσκα, γνωστή ως Μαρί Κιουρί, δεν ήταν απλά μοναχή, ήταν ο ορισμός της ηγουμένης. Η αφοσιωμένη στην επιστημονική έρευνα και σίγουρα σκεπτόταν το σεξ λιγώτερο από μια καλόγρια.

Δεν ήταν άσχημη η Πολωνέζα, οι ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο την ασχήμηναν. Το δέρμα της, τα μάτια της, τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, τα πάντα όλα επάνω της και μέσα της λειτουργούσαν και ήταν επικεντρωμένα σ' αυτό που είχε ανακαλύψει, κι αυτό που ανακάλυπτε την έσπρωχνε όλο και περισσότερο στο βάθος του κοχλία, για να βρει το παραπέρα.

Η γυναίκα-ραδιενέργεια. Αυτό την έφαγε. Για χρόνια εκτεθειμένη σε ακτινοβολία κτυπήθηκε από λευχαιμία και πέθανε στα 67 της η Μαρί Κιουρί, το 1934. Η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που πήρε Νόμπελ Φυσικής, το 1903, για τη δουλειά της στο ράδιο. Ο πρώτος άνθρωπος που τιμήθηκε με δύο Νόμπελ, το 1911 και με το Νόμπελ Χημείας.

Γεννήθηκε το 1867, σα σήμερα 7 Νοεμβρίου, και σπούδασε στην Βαρσοβία και στην Σορβόνη, εκεί όπου δίδαξε κι εκείνη, η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο παριζιάνικο πανεπιστήμιο. Παντρεύτηκε τον καθηγητή Πιέρ Κιουρί, άλλος “τρελός” επιστήμονας κι αυτός, που της δόθηκε ολοκληρωτικά, όμως όχι ερωτικά, μονάχα επιστημονικά. Έκαναν δύο κόρες, από τις οποίες η μεγαλύτερη, η Ζολιό Κιουρί, πήρε κι αυτή το Νόμπελ Χημείας το 1935.

Ο Πιέρ Κιουρί, ο άντρας της, με τον αδελφό του Ζακ Κιουρί είχαν εφεύρει το ηλεκτρόμετρο, που μετρούσε τα παραγόμενα στην ατμόσφαιρα φορτία. Με τη βοήθεια του ηλεκτρόμετρου η Μαρί ανακάλυψε τις ιδιότητες του ουράνιου και την παραγωγή ακτινοβολίας ραδιενεργούς με το στοιχείο “θόριο”. Δικός της είναι ο όρος “Ραδιενέργεια”. Και προς τιμή της χώρας της ονομάστηκε “πολώνιο” το στοιχείο που εντόπισαν στο ουράνιο. Πέθανε Ιούλιο του 1934.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΛΩΞΑΝΤΡΑ ΗΤΑΝ Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ