Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

 

Μία προσεκτική ματιά στη φωτογραφία. Μία γυναίκα στην πρώτη γραμμή της μάχης, καθισμένη επάνω σε πρόχειρο στήριγμα, κουκουλωμένη στο κεφάλι μέσα στην παγωνιά φτιάχνει ένα σχέδιο με κάρβουνο. Και από πίσω της είναι Έλληνας φουστανελλοφόρος αξιωματικός. Το φόντο ένας στρατώνας πριν ή μετά από πολεμικό επεισόδιο.

Η κυρία της φωτογραφίας είναι σημαντική Ελληνίδα ζωγράφος, με πλουσιότατο έργο. Η Θεολογία- Θάλεια Φλωρά- Καραβία, που γεννήθηκε το 1871, στο τότε τουρκοχώρι Σιάτιστα, από πατέρα ιερέα και τελείωσε το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως, εκεί όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένεια της.

Ήθελε να σπουδάσει στο «Σχολείο των Τεχνών», την μετέπειτα «Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών» στην Αθήνα, αλλά δεν έγινε δεκτή. Γιατί; Επειδή ήταν γυναίκα.

Αυτή, όμως, η γυναίκα ακολούθησε τον ελληνικό στρατό στους βαλκανικούς πολέμους, στην Μικρασιάτικη εκστρατεία (1918-22) και στον ελληνοιταλικό πόλεμο. Και έστελνε ανταποκρίσεις, παρούσα αυτή στο στρατόπεδο και μέσα στη φωτιά πολέμου, για την εφημερίδα του συζύγου της, του Κεφαλλονίτη Νίκου Καραβία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Έγινε έκθεση στο Λύκειο Ελληνίδων με τους 300 πίνακες της Θάλειας από τους ελληνικούς πολέμους. Παρών ανάμεσα σ’ άλλους και ο βασιλεύς Κωνσταντίνος.

Η Θάλεια Φλωρά- Καραβία σπούδασε στο Μόναχο και το Παρίσι, με δασκάλους εκεί τον Γύζη και τον Ιακωβίδη. Έργα της υπάρχουν στο Πολεμικό Μουσείο, στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Εθνικό Μουσείο. Στην κηδεία της σα σήμερα 17 Ιανουαρίου, το 1960 στην Αθήνα, την αποχαιρέτησε η Ελλάδα της τέχνης και τον πνεύματος.

Ελληνίδα που αξίζει να την θυμόμαστε.

Διαβάστε ακόμα:

ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΑΚΟΜΑ Η ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ