ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ, ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΜΑ

 

Τα μάθατε τι γίνηκε στα Γιάννενα, στη λίμνη;
Πνίξανε τις δεκαεπτά με την Φροσύνη.
Χίλια κοντάρια ζάχαρη να ρίξουνε στη λίμνη
για να γλυκάνει το νερό να πιει η κυρά Φροσύνη.

Αφήνουμε το τραγουδάκι και πιάνουμε αυτόν που διάταξε να πνίξουν την κυρά Φροσύνη. Τον Αλή Πασά με αφορμή το θάνατό του σα σήμερα 24 Ιανουαρίου, το 1822, σε ηλικία 82 ετών. Είναι γνωστό ότι ο αποδυτηριάκιας τον ξεχωρίζει ως το Νο1 πρόσωπο της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας. Βεβαίως της ελληνικής, διότι ήταν ο τελευταίος κυβερνήτης της Ελλάδος, επί τουρκοκρατίας.

Δεν βγαίνει έξω από την ελληνική Ιστορία, επειδή δεν ήταν Έλληνας, ο άνθρωπος που έπαιξε πιο αποφασιστικό ρόλο, επηρέασε τα πράγματα της εποχής του περισσότερο και από τους ονομαστούς οπλαρχηγούς της επανάστασης του 1821.

Και τον θυμόμαστε σήμερα αυτό τον φοβερό τύπο, ένα χαρισματικό κάθαρμα, με τις αρετές, με τις ικανότητες που του αναγνώριζε η Ευρώπη. Καμία σχέση με κυβερνήτη δυτικού τύπου. Χαρακτηριστικό το στόρυ με τον πνιγμό της Φροσύνης, στις 11 Ιανουαρίου 1801. Ήθελε να πηδήξει την Φροσύνη ο Αλή κι εκείνη τού αρνούνταν. Ίδια Μόνικα Μπελούτσι ήταν η αρχοντοπούλα, παντρεμένη με δυο παιδιά και άνδρα έμπορο μόνιμα εγκατεστημένο στη Βενετία. Τελικά η μοναξιά της την έριξε στην αγκαλιά του Μουχτάρ, του μεγάλου γιου του Αλή Πασά, που στο σινεμά τον έπαιξε ο Ανδρέας Μπάρκουλης, με την Ειρήνη Παπά κυρά Φροσύνη (φωτό).

Ο Αλή Πασάς που είχε κάνει παιδί με την Αϊσέ, την νύφη του από τον άλλον τον γιο, είχε αποτρελαθεί με την Φροσύνη. Τελικά, αφού η κούκλα ανηψιά του δεσπότη των Ιωαννίνων Ιερόθεου έλεγε «Όχι», την έπνιξε επειδή ήταν... ανήθικη, λόγω της σχέσης της με τον γιο του. Για να καλύψει το έγκλημά του, ο Αλή έστησε μία επιχείρηση «Καθαρά χέρια». Μαζί με την Φροσύνη την πλήρωσαν άλλες 17 γυναίκες που είχαν κριθεί αμαρτωλές. Είναι βέβαιο ότι η Φροσύνη ρίχτηκε πεθαμένη στη Λίμνη των Ιωαννίνων. Κόπηκε η αναπνοή της, έπαθε συγκοπή, καθώς την πήγαιναν να την φουντάρουν στο νερό.

Ήταν 57 χρονών ο Αλή Πασάς, όταν ζήτησε από την «κυρά Φροσύνη» να του κάνει το τραπέζι στο σπίτι της. Δεν μπορούσε να του αρνηθεί εκείνη, και μόνον τιμητικά δεν το πήρε που θα την επισκεπτόταν στο αρχοντικό της. Ήξερε τις προθέσεις του, ότι ήθελε να την ρίξει στο κρεβάτι του.

«Μη φοβάσαι, δεν πρόκειται να σου κάνω κακό... » της είπε ο Αλή με τα πιο γλυκά λόγια. Οι ιστορικοί έχουν «σταματήσει» σ’ αυτόν τον απίστευτο άνθρωπο. Συμπεριφέροταν τόσο ερωτικά, τόσο ευγενικά, τόσο καλοσυνάτα και από την άλλη δεν το ‘χε σε τίποτα να δείχνει το πιο ωμό πρόσωπο. Φρικαλέα βασανιστήρια σ’ όποιον δεν έκανε κέφι, κι αυτός παρακολουθούσε το μαρτύριο του αλλουνού.

Τελικά, ο πασάς δεν κατάφερε να πείσει την καλλονή Φροσύνη, την ερωμένη του γιου του, και λίγο μετά την αναχώρηση από το σπίτι της έκανε νεύμα στους Αλβανούς τζοχανταραίους να ξηγηθούν το plan B. Με άλλες 17 πόρνες μαζί τις φούνταρε και την Φροσύνη στη λίμνη των Ιωαννίνων. Κάθαρση έκανε κι αυτός.

Παίζει και μία άλλη ερμηνεία για τον πνιγμό της Φροσύνης, η οποία βέβαια σίγουρα θα γλύτωνε αν αποδεχόταν σεξουαλικά τον πασά. Η σύζυγος του Μουχτάρ, του γιου του Αλή, είχε μάθει για την εξωσυζυγική ερωτική σχέση του άνδρα της και απαίτησε από τον πεθερό της να τιμωρήσει την Ελληνίδα αρχοντοπούλα.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ