''ΜΥΣΤΙΚΕ ΜΟΥ, ΕΡΩΤΑ'' ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΔΙΧΩΣ ΜΥΣΤΙΚΑ

 

Η κουβέντα είναι του Στέλιου και την συνυπογράφω και με τα δυο χέρια. Ένας είναι ο Στέλιος, ποιος άλλος από τον Καζαντζίδη. Δυο είναι οι γυναικείες λαϊκές φωνές, η Πίτσα Παπαδοπούλου και η Κατερίνα Στανίση.

Τι θα πει λαϊκή φωνή; Εδώ βάζεις σύνορα. Επιτόπου. Εκτός Ελλάδος είναι αδιάφορο τι σημαίνει λαϊκή φωνή. Σε καμιά Αλβανία και Τουρκία, Βουλγαρία και Ιταλία, Ισραήλ και Αλγερία, Γαλλία και Γερμανία δεν θα γεννιόταν φωνή σαν του Καζαντζίδη, της Στανίση και της Πίτσας.

Λαϊκή φωνή δεν ορίζεται σε κάποια τραγουδίστρια επειδή λέει λαϊκά τραγούδια. Λαϊκή φωνή είναι εκείνη που, πρώτα έχει προσωπικότητα, δηλαδή ανήκει στην ίδια, είναι δική της, το αντιλαμβάνεσαι με το α, με το ε, και μετά σε πάει πίσω, από εκεί που έρχεσαι. Από εκεί που δεν γνωρίζεις πού, διότι δεν έζησες το πριν του πατέρα και του παππού σου.

Η γνήσια λαϊκή φωνή κάνει μπαμ και στο σκάρτο, το μπάσταρδο λαϊκό τραγούδι. Μιλάμε, άλλωστε, για φωνή, όχι για τραγούδια. Η κυρία Στανίση είναι φωνή λαϊκή, και φιγούρα παραδοσιακή. Ακόμα και με τουαλέτα, ακόμα και με ντύσιμο μοδάτο όταν τραγουδάει θυμίζει την ανώνυμη και φιρμάτη καθισμένη στην καρέκλα, μπροστά από την ορχήστρα και δίπλα στον Τσιτσάνη και τον Παπαϊωάννου, τον Ζαγοραίο και τον Γαβαλά.

Από τα 14 σε ελληνικό σκυλάδικο της Γερμανίας ξεκίνησε το τραγούδι το άβγαλτο φτωχοκόριτσο, η Κατερίνα Στανίση, γεννημένη στη Νάουσα το 1957, σα σήμερα 9 Φεβρουαρίου. Άργησε, αλλά ήταν δεν γινόταν διαφορετικά να μην καταλάβει την ιστορική της θέση στο ελληνικό τραγούδι. Λαϊκός άνθρωπος, μαγκήτικος, με καθαρόαιμη σεξουαλική αύρα έδεσε το πακέτο. Είναι η Κατερίνα Στανίση, όχι με το όνομα της κάποια άλλη.

Γνωστή, πιο σωστά καθιερώθηκε στα 25 της με το ''Μυστικέ μου, έρωτα'', του Τάκη Μουσαφίρη. Έτσι συμβαίνει σ’ αυτή τη δουλειά. Το σουξέ σπρώχνει τον τραγουδιάρη. Απλά, απλοϊκά λόγια στο Μυστικέ μου, έρωτα. Είπαμε. Η φωνή κάνει το τραγούδι, όχι το αντίθετο. Αν το έλεγε κάποια άλλη, καθόλου περίεργο αυτό το ίδιο το κομμάτι να πήγαινε άκλαφτο.

Μυστικέ μου έρωτα αχ, έρωτα κρυφέ,
ό,τι τώρα ένιωσα δεν ένιωσα ποτέ,
μυστικέ μου έρωτα, αχ, έρωτα κρυφέ
Μια φωτιά μου καίει τα στήθια, μια φωτιά
την αλήθεια δεν τη λέω πουθενά,
και πονώ και πονώ,
μυστικέ μου έρωτα αχ, έρωτα σ' αγαπώ,
α' αγαπώ
Μυστικέ μου έρωτα και πάθος μου κρυφό
μόνο που σε σκέφτομαι πεθαίνω και ριγώ
μυστικέ μου έρωτα, αχ, έρωτα, πονώ

Στην Αθήνα και στην Ρίτα Σακελλαρίου η Στανίση κατέβηκε, αφού προηγήθηκε πρώτα μια τριετία σε μπουζουκάδικο στη Λάρισα, με τον τότε άγνωστο ακόμα Πασχάλη Τερζή.

Τα προσωπικά της, τα γνωστά. Γάμος με τον γιο της Ρίτα Σακελλαρίου. ''Δεν έγινα μητέρα διότι έπεσα σε μαλάκες άντρες... ''. Κουβέντες επίσης δικές της: ''Έχω πέραση στους νεαρούς άντρες... ''. ''Δεν είναι απαραίτητα σέξυ εκείνη που πετάει έξω το μπούτι... ''. ''Το 'κοψα το ποτό... ''. ''Μια φορά μου 'ρθε τρέλα να φουντάρω, ενώ οδηγούσα το αυτοκίνητο... ''.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ