Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΤΖΑΜΠΑ ΕΙΧΕ ΤΟ... ΧΑΡΕΜΙ

 
Ο αποδυτηριάκιας έχει γράψει σεντόνι για το χαρέμι, αυτό το άγνωστο πράμα στη Δύση, στο οποίο όλο και περισσότερο πέφτει φως διότι πάντα αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μελέτης. Κάπου μου έχει τρυπώσει, λέω για το σεντόνι, δεν το βρίσκω, πού θα μου πάει θα το ξετρυπώσω και ίσως κάποια στιγμή σηκωθεί στο site.

Χαρέμι σημαίνει Γυναικωνίτης. Μόνο για γυναίκες, απαγορεύεται η είσοδος σε άνδρα εκτός κι αν είναι εγχειρισμένος. Αν είναι ευνούχος. Ο δε αρχιευνούχος ήταν πρόσωπο εξουσίας, αξιωματικός κανονικός. Το αφεντικό του χαρεμιού ήταν η μάνα του σουλτάνου, η βας-καδίν, η βασιλομήτωρ, η Βαλιδέ. Χωρίς συζήτηση ανώτερη ιεραρχικά από τις γυναίκες, τις συζύγους του γιου της.
Καμιά σχέση η αλήθεια του χαρεμιού με το πώς το παρουσιαζόταν στο σήριαλ Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (φώτο). Το ξεχνάμε. Απίστευτα πράγματα έχουν καταγράψει οι δυτικοί για τα απόκρυφα του χαρεμιού, του οποίου ο ουσιαστικός ρόλος ήταν να προετοιμάσει τον διάδοχο, τον πρωτότοκο γιο του σουλτάνου να πάρει τη θέση του πατέρα του.
Το έχουμε πει. Ό,τι απίθανο ταυτίστηκε με συγκεκριμένη εποχή είναι απλά η συνέχεια του παρελθόντος του. Τίποτα δεν πρωτοέγινε στον καιρό του. Πριν το χαρέμι, πριν σχηματοποιηθεί σ΄αυτό που κατέληξε, είχε άλλη μορφή στην αυλή του μπέη, του πασά, του φύλαρχου. Και ό,τι υπάρχει σε μια κοινωνία, σε μια θρησκεία, παρόμοιο, έστω στο περίπου διαφορετικό, το συναντάμε ιστορικά και σε κοινωνίες που χαρακτηρίζονται αντίθετες, ξένες σε επίπεδο κουλτούρας.
 
Αφορμή της κουβέντας ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Το καταραμένο σκυλί που πέθανε σα σήμερα 3 Μαίου, το 1481. Είναι ο σουλτάνος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης με το πιο ξακουστό χαρέμι, το περιλάλητο Τοπ Καπί. Αυτός, όμως, δεν πήγαινε με καμιά γυναίκα, παρά μόνο με το αμόρε του. Την Ειρήνη, μια βυζαντινή αρχοντοπούλα.
Ακούγεται περίεργο. Σουλτάνος μονογαμικός; Κι όμως συνέβη. Ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής δεν είχε κερατώσει ούτε μια φορά την μεγάλη του αδυναμία, την βυζαντινοπούλα σύζυγο του Ειρήνη, μέχρι την ημέρα που της πήρε το κεφάλι. Δεν την απάτησε, αλλά την έσφαξε.
Διαβάστε ακόμα:

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΡΕ...