ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ... ΘΕΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΠΟΛΗ…

 
Γνωστό. Πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, σα σήμερα 29 Μαίου, η πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας είχε πέσει το 1204 από τους Λατίνους πολιορκητές. Τους σταυροφόρους του Πάπα της Ρώμης. Από τότε ο Θεός την έκανε γυριστή, πάντα σύμφωνα με τις προφητείες κάποιων δεσποτάδων της ορθοδοξίας, και προτιμούσε η Πόλη να γίνει Ισταμπούλ, να κατακτηθεί από τους Οθωμανούς κι όχι από στρατό των καθολικών καθαρμάτων.

Μη χαθεί η κονόμα. Του παπαδαριού η κονόμα. Αυτή ήταν η αγωνία, κυρίως των καλογέρων που ήταν τεράστια δύναμη, όχι μόνο πολιτιστική, κυρίως εξουσιαστική στην αυτοκρατορία. Να, τι ευχόταν ισχυρός βυζαντινός ηγούμενος:

''Ίσθι, τέκνον. Ει μη παντελής φθορά Ρωμαίοις επέλθοι, ουκ επιγελάσει τοις Χριστιανοίς η τύχη. Δει γαρ την Πόλιν υπό των Τούρκων φθαρήναι και ούτω τα των Χριστιανών δυστηχήματα τέλος έξουσι. Οι Ρωμαίοι, δηλαδή οι Ρωμιοί, δηλαδή οι Έλληνες θα δουν άσπρη μέρα μόνο αν οι Τούρκοι πάρουν την Κωνσταντινούπολη.

Ο Μητροπολίτης Βουλγαρίας Μιχαήλ απευθύνεται στον αυτοκράτορα Εμμ. Κομνηνό και του λέει στα ίσα καλύτερα να μπουν οι Αγαρηνοί, δηλαδή οι Τούρκοι, χίλιες φορές καλύτεροι είναι από τους Ιταλούς: ''Και δεσποζόντων μεν ημών ασεβών ουδέν παρεβλαβήμεν, ει δε κατά τι κοινωνούμεν τοις Ιταλοίς, τα μέγιστα ζημιούμεθα, εις αυτό το Δόγμα λαβόντες τον κίνδυνον ανατρέχοντα. Κυριεύσοι δε μου τις Αγαρηνός το φαινόμενον, και μη μοι συντρέχοι το νοούμενον Ιταλός. Τω μεν ουχ ομογνωμονώ αν υπόκειμαι. Του δε την συμφωνίαν επι τη πίστει δεξάμενος, του εμού Θεού εμαυτών απεχώρησα''.

Και μόνο η σκέψη ότι οι παπικοί σταυροφόροι θα γινόντουσαν επικυρίαρχοι της Κωνσταντινούπολης έπεφταν κατάρες στους καθολικούς. Επειδή το παπαδαριό και το πανίσχυρο… κίνημα του μοναχισμού γνώριζαν πως θα έχαναν τη μάσα τους. Και την απίστευτα μεγάλη ακίνητη περιουσία τους.

Οι ηγούμενοι του Άγιου Όρους, πιο γάτοι από τους αξιωματούχους της αυτοκρατορίας, εκατό χρόνια πριν πέσει η Πόλη, προέβλεπαν που θα κάτσει η τράπουλα κι έτρεξαν στην Προύσα και δήλωσαν υποταγή στον Σουλτάνο. Κι αυτός συμφώνησε να επικυρώσει τα προνόμια των Μονών και να κατοχυρώσει τα κτήματα τους.

Μη λέμε πολλά. Στον κοσμάκη καλλιεργήθηκε από το παπαδαριό πως είναι γραμμένο από... ''Άνωθεν'' να πέσει η Πόλη στους Τούρκους. Πως δεν υπάρχει άλλη σωτηρία. Δεν έλεγαν το άλλο, ότι αν ξαναρχόντουσαν οι αληταράδες και πειναλέοι μισθοφόροι θα ψοφούσαν στην πείνα- παπάδες και καλόγεροι. 

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑ ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΑΦΕ