ΜΕ ΛΑΣΠΗ Ο ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΑ...

 

Ήταν Σάββατο και έκανε την τσάρκα του ο Χριστός στην Ιερουσαλήμ. Από κοντά του πάντα κάποιοι από τους μαθητές του. Σε μια στιγμή ο αρχηγός τρακάρει ένα ζητιάνο, δυστυχισμένο τυφλό εκ γενετής. Και σε λίγα λεπτά τον θεράπευσε, λέει. Για τέτοια ξεφτύλα τον έχουν τον Ιησού. Προκειμένου να περάσουν στον κοσμάκη τη διδασκαλία του, αυτά που είπε και έδειξε ποιος είναι ο δρόμος για τη σωτηρία, του πιστώνουν μαγικά κόλπα. Τα θαύματα, λέει.

Το θαύμα του Τυφλού, που στην Εκκλησία έχει την ημέρα του σήμερα. Μετά το Πάσχα 35 μέρες είναι η Κυριακή του Τυφλού. Λάθος να λένε για το ανύπαρκτο θαύμα ότι τον θεράπευσε. Τυφλός ήταν, όχι άρρωστος. Έτσι τον γέννησε η μάνα του, να μη βλέπει.

Τέλος πάντων, σύμφωνα με το ευαγγέλιο που λέει μόνο αλήθειες, ο Χριστός πήρε χώμα κι έφτυσε στη φούχτα του για να φτιάξει λάσπη. Υπήρχε δίπλα μια βρύση, αλλά ο μάγος την σνόμπαρε. Όπως ο Θεός με λάσπη έφτιαξε τον άνθρωπο, ίσως και τα ζώα, έτσι και ο Υιός με πυλό πασάλειψε τα μάτια του στραβού. ''Τράβα να πλυθείς στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, τυχεράκια... '' του είπε.

Βλαστήμησε την ώρα που άρχισε να βλέπει ο τυφλός! Επειδή το παπαδαριό των Εβραίων του έκανε μαύρη τη ζωή. Τον κατηγόρησαν ότι δέχτηκε να βρει το... φως του ημέρα Σαββάτο, από έναν αμαρτωλό μάγο που δουλεύει την ημέρα αργίας των Εβραίων,

Κοντάκιον: Τῆς ψυχῆς τὰ ὄμματα πεπηρωμένος, σοὶ Χριστὲ προσέρχομαι, ὡς ὁ τυφλὸς ἐκ γενετῆς, ἐν μετανοίᾳ κραυγάζων σοι· Σὺ τῶν ἐν σκότει τὸ φῶς τὸ ὑπέρλαμπρον.

Μεγαλυνάριον: Ἤνοιξας Σωτήρ μου τοὺς ὀφθαλμούς, τοῦ τυφλοῦ ἐκ μήτρας, ὡς φιλάνθρωπος πλαστουργός, τοῦ πηλοῦ τῇ χρήσει, καὶ Σιλωὰμ τῇ νίψει· διό σε ὡμολόγει, Θεὸν καὶ Κύριον.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΟΥ!