Ο ΜΑΞ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΝΣ

 

Φρανς Κάφκα. Το όνομα του παραπέμπει σε ανατριχίλα. Συγγραφέας σκοτεινός, εφιαλτικός ο οποίος δεν έχει σταματήσει να προκαλεί τη μελέτη και την ανάλυση των χειρογράφων των έργων του, από ειδικούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους. Όσους ψάχνονται να πλησιάσουν τα άδυτα, τα άβατα της ανθρώπινης ψυχής.

Τσέχος, Εβραίος, φιλάσθενος, από μικρή ηλικία άρχισε να γράφει, ίσως και να μην είχε συνειδητοποίηση της αξίας των γραπτών του. Εννοώ τη δύναμη του πνεύματος του, το πόσο πορευόταν η πένα του στα απερπάτιστα βαθειά της ανθρώπινης σκέψης. Έγραφε και έριχνε στη φωτιά ό,τι δεν του άρεσε, πιθανόν τον φόβιζε, του προκαλούσε τρόμο...

Δέκα σελίδες έγραφε, εννέα έκαιγε. Μια διαρκής αυτολογοκρισία. Πριν πεθάνει, το 1924, σα σήμερα 3 Ιουνίου, έγραψε στον Μαξ Μπροντ, τον κολλητό του, τούτο το σημείωμα: ''Ακριβέ μου, Μαξ, η τελευταία επιθυμία μου είναι να κάψεις αδιάβαστα όλα όσα αφήνω πίσω μου, χειρόγραφα, σημειώσεις, ημερολόγια, επιστολές δικές μου, σε μένα. Δικός σου, Φρανς Κάφκα''.

Συνηθισμένη, για διάφορους λόγους, η αυτολογοκρισία στους συγγραφείς. Ο μέγας Ρώσος Τσέχωφ πριν παραδώσει ένα βιβλίο του στους λογοκριτές της Σοβιετικής Ένωσης ψαλίδισε ο ίδιος το κείμενο του για να μην έχουν την ευκαιρία τα κομματικά καθήκια να δικαιολογήσουν το μισθό τους. Και ότι ''συμμόρφωσαν'' γραπτό ενός γίγαντα συγγραφέα.

Ο επίσης Τσεχοεβραίος Μαξ Μπροντ (1884-1968) αγνόησε την τελευταία επιθυμία του πιο στενού φίλου του. Η ανθρωπότητα, βέβαια, βγήκε ωφελημένη, διότι αν ο Μαξ σεβόταν τον νεκρό τακίμι του δεν θα εκδίδονταν τα ημιτελή μυθιστορήματα του Κάφκα. Το 1925, ένα χρόνο μετά το θάνατο του, Η Δίκη. Το 1926, Ο Πύργος. Το 1927, Αμέρικα. Η Μεταμόρφωση εκδόθηκε το 1915. Ο Φρανς Κάφκα γεννήθηκε Ιούλιο του 1883

Για να προλάβει τους ναζί που ήταν σίγουρο ότι θα κλείσουν τα σύνορα της Τσεχοσλοβακίας ο Μαξ Μπροντ, εκτελεστής της διαθήκης του Κάφκα, το 1939 την κοπάνησε στην Παλαιστίνη. Εξέδωσε 83 βιβλία του Κάφκα, ο ποίος χαρακτηρισμένος ''επικίνδυνος'' και ''παρακμιακός'' ήταν... απαγορευμένος στην πατρίδα του την Τσεχοσλοβακία, και βέβαια στην Σοβιετική Ένωση.

Ο κομουνισμός είναι προοδευτική ιδεολογία, αλλά ως καθεστώς την ιδεολογία φοράνε και ιδεολόγοι με σκατά στο κεφάλι. Με συνέπεια τόσο εύκολα, τόσο αβίαστα να εκδηλώνουν συστηματικά χολερικές φασιστικές συμπεριφορές οι θεωρούμενοι αντιφασίστες. Τα στερεότυπα δεν χάνουν το μαγνητισμό τους, οι φασίστες είναι πάντα φασίστες και οι αντιφασίστες παραμένουν αντιφασίστες σε πείσμα της και γαμώ φασιστικής τους κομματικής κουλτούρας.

Διαβάστε ακόμα:

Ο,ΤΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΡΥΒΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΨΥΧΗ