ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ: Μια συναρπαστικη καριερα…

 

Η καριέρα της ξεκίνησε το 1979 όταν έγινε μέλος στην Οπισθοδρομική Κομπανία, μια μπάντα φοιτητών που έπαιζαν ρεμπέτικα και λαϊκά, ερασιτεχνικά, σε διάφορα στέκια της Αθήνας. Συνεργάστηκε με πολλούς και σημαντικούς συνθέτες, έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού, έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες και έχει δεκάδες επιτυχίες.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη γεννήθηκε στον Πειραιά, ξεκίνησε κοριτσάκι και μετά έκανε το μεγάλο μπαμ, με το «Κοντραμπάντο» του Σταμάτη Σπανουδάκη, όπου τραγουδούσε την μεγάλη επιτυχία «Η ακτή». Έκτοτε της έγραψαν τραγούδια οι Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Βαγγέλης Γερμανός, Νίκος Πορτοκάλογλου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταμάτης Κραουνάκης κ.α. Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία, το Μεξικό, η Αγγλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αφρική, η Ισλανδία αλλά και η Αυστραλία. Το Νοέμβριο του 1997 φιλοξενείται στο εξώφυλλο του αγγλικού περιοδικού Folk Roots, του πλέον γνωστού περιοδικού για την παγκόσμια ethnic και folk μουσική σκηνή, με τετρασέλιδο αφιέρωμα.

Το 1998, είναι μια πάρα πολύ σημαντική χρονιά για τη διεθνή πορεία της. Είναι η χρονιά που εμφανίζεται σε 3 διοργανώσεις του festival WOMAD, του μεγαλύτερου ethnic festival στον κόσμο που εμπνεύστηκε ο Peter Gabriel: στο Redding της Αγγλίας, στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας και στο Las Palmas των Καναρίων Νήσων. Στη διεθνή παρουσία της Ελευθερίας συγκαταλέγονται και οι εμφανίσεις της στο διεθνές festival της Ιερουσαλήμ, αλλά και στο ethnic festival SFINKS στο Βέλγιο. Τέλος, το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς δίνει δυο συναυλίες στο θέατρο Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου.

Το 1999 Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι η πρώτη Ελληνίδα ερμηνεύτρια που προτείνει στο διεθνές κοινό η εταιρεία Jazz VERVE, η οποία έχει στον κατάλογό της ηχογραφήσεις σημαντικών ethnic και Jazz καλλιτεχνών ανά τον κόσμο. Στις 3 Ιουνίου 2004 συμμετέχει στην παράσταση «Ωρίων» του μεγάλου Αμερικανού συνθέτη Philip Glass στο Ηρώδειο. Και επειδή ξέρω πολύ καλά πως έγινε αυτό το «πάντρεμα», βρίσκω την ευκαιρία να σας το πω. Όταν ο μεγάλος μουσικός θα παρουσίαζε αυτό το έργο του, που ήταν ειδικά γραμμένο για την Ελλάδα, ήθελε μια γυναικεία φωνή. Από το υπουργείο Πολιτισμού του έστειλαν cd με τις 5-6 καλές μας τραγουδίστριες, και εκείνος…

Η συνέχεια εδώ...nikosonline.gr