ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΕΜΕΙΜΕ Ο... ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ

 

Το βλέπεις και θαρρείς πως είναι ψέμα. Κι αν δεν είναι ψέμα, η αλήθεια του είναι σκηνοθεσία. Σκηνικό στημένο για τις ανάγκες ταινίας εποχής. Σκέπτεσαι, είναι αδύνατον σήμερα να επαναλαμβάνεται τελετή αρχαία, μεσαιωνικής ηλικίας. Κι όμως συνέβη, με την αυστηρότητα της γιαπωνέζικης παράδοσης. Σήμερα! Το 2019 μετά τον Τζήσας. Η ενθρόνιση του νέου αυτοκράτορα, με την παρουσία εκπροσώπων από κάθε χώρα του γλόμπου.

Λέει ένας ότι είναι ''βασιλικός''. Και ο άλλος το παίζει κόντρα, λέει εγώ είμαι ''δημοκρατικός''. Τι είναι το ένα και τι άλλο; Το θέτω αλλοιώς. Μήπως δεν είναι αντίθετες έννοιες, μήπως η βασιλεία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη δημοκρατία; Το πάω παραπέρα: Μήπως την βασιλεία πλέον βολεύει η δημοκρατία;

Άλλο έχω έναν βασιλιά κακό, αρχιμαλάκα, άλλο κρίνω έτσι ή γιουβέτσι το θεσμό της βασιλείας. Το ίδιο ισχύει με τη δημοκρατία. Ανόητο να τη βγάλεις άχρηστη ή επικίνδυνη επειδή ο κυβερνήτης, πρωθυπουργός ή πρόεδρος δημοκρατίας, είναι ηλίθιος ή λαμόγιο.

Για χιλιάδες χρόνια η Ιστορία της ανθρωπότητος γράφτηκε από βασιλιάδες. Από σόι ή αληταράδες οι οποίοι νταηλήκι φόρεσαν το στέμμα. Στην πορεία καλώς, κακώς η βασιλεία εξελίχθηκε σε σύμβολο, εθνικό, πατριωτικό. Μια αναγκαιότητα. Γιατί επιβεβαίωνε την ενότητα του έθνους. Ο συνειδητός, δηλαδή, οπαδός της βασιλείας ήταν φουλ υποστηρικτής της, έστω και με βλάκα βασιλιά. Με την βασιλεία είναι ο βασιλικός, όχι με τον βασιλιά.

Στην Ιαπωνία ο βασιλιάς, αυτοκράτορας στον αξίωμα, ήταν για αιώνες Θεός. Ήταν η ίδια η Ιαπωνία. Τον περασμένο Μάιο ο αυτοκράτορας Ακιχίτο στα 86 του αποσύρθηκε κι ανέλαβε ο διάδοχος, ο 60χρονος Νερουχίτο. Ο απελθών είναι εγγονός του αυτοκράτορα Χιροχίτο, που επί βασιλείας του η Ιαπωνία έχασε τον πόλεμο. Σήμερα στην Ιαπωνία υπάρχει... Σύνταγμα, δημοκρατία και ο αυτοκράτορας είναι άδειο σύμβολο. Έγινε χθες με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα η τελετουργική ενθρόνιση και ο νέος αυτοκράτορας ορκίστηκε στη... Δημοκρατία. Να τηρεί το Σύνταγμα, όπως ο Προκόπης της Ελλάδος.

Άσχετο. Ο νέος αυτοκράτορας, σπουδαγμένος στην Οξφόρδη, παντρεύτηκε το 1993 γυναίκα όχι από βασιλική οικογένεια, την Μασάκο η οποία σπούδασε στο Χάρβαρντ και είχε απορρίψει δυο φορές την πρόταση γάμου του τότε διαδόχου. Δεν γέννησε γιο η Μασάκο και υπήρχε πρόβλημα διαδοχής όταν θα ανέβαινε στο θρόνο ο άντρας της. Μέχρι που έπαιξε σκέψη να αλλάξουν τα κόζα και να επιτραπεί να ορίζεται γυναίκα διάδοχος του θρόνου. Τελικά, το πρόβλημα ξεπεράστηκε, διότι στο μεταξύ απέκτησε αγόρι ο αδελφός του νέου αυτοκράτορα.

Διαβάστε ακόμα:

RITA HAYWORTH ΠΕΘΑΝΕ ΜΕ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ