ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

 
Στην καρδιά του χειμώνα, στην αποκορύφωση της πιο κρύας εποχής του χρόνο, παραμονές Χριστουγέννων, ο καιρός της Ελλάδος επιτρέπει να χαρούμε τη ζεστασιά του ήλιου. Το φαινόμενο. Γιατί συμβαίνει κάθε χρόνο, συνήθως. Για μια μέρα, για δυο μέρες, για τρεις σερί μέρες. Είναι οι Αλκυονίδες Ημέρες. Και έχουν τη χάρη τους σήμερα εδώ, αύριο εκεί, σε κάποια περιοχή της μοναδικής μας πατρίδας. 
 
Στην Αττική να έχει αλκυονίδες και να μην έχει στη Θεσσαλία. Να φτιάχνει λιακάδα στη Θεσσαλονίκη, όχι όμως και στη Θράκη ή την Κρήτη. Μέρες χειμωνιάτικες από Δεκέμβριο μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, που όμως κυκλοφορείς με κοντομάνικο.
 
Το πουλί της φωτογραφίας, που το λένε αλκυών, τούτη την εποχή γεννάει και χρειάζεται την κατάλληλη θερμοκρασία για να κλωσήσει τα αυγά του. Δεν θα σκάσουν μύτη τα πουλάκια αν είναι συνεχώς ψυχρός και ανάποδος ο... 
χειμωνιάτικος καιρός.
 
Ο Αίολος είναι ο κουμανταδόρος των ανέμων, πες τον βασιλιά, θεό, άγιο. Οι αρχαίοι Έλληνες τον είχαν αρχηγό στον τομέα του, στους αέρηδες. Κόρη του Αίολου η Αλκυονίδα, η οποία να μη λέμε πολλά αυτοκτόνησε και οι θεοί την λυπήθηκαν και την έκαναν πουλί, την αλκυόνη.
Διαβάστε ακόμα:

ΝΑ, ΓΙΑΤΙ Η ΣΦΕΝΤΟΝΑ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ ΞΑΠΛΩΣΕ ΤΟΝ ΓΟΛΙΑΘ