ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΗΣ ΖΩΗ

 

Το μέγεθος. Η γυναίκα που πέρασε και ακούμπησε. Που ταρακούνησε. Η Γαλλίδα φιλόσοφος που θεωρήθηκε η απόλυτη φεμινίστρια. Μ' αυτά που είπε, μ' αυτά που έγραψε. Άτομο πνευματικό, διανοούμενη, όχι κάποια καλλιτέχνης που αμόλυσε ένα σύνθημα, μια πολιτικός που έκανε παιχνίδι με ένα σλόγκαν. Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ ήταν στρατευμένη βέβαια στην αριστερά και είχε μια έντονη προσωπική ζωή, σύντροφος του κορυφαίου Γάλλου φιλόσοφου Ζαν Πωλ Σατρ, πρώτο τραπέζι πίστα οι δυο τους διαρκώς στη δημοσιότητα. Απ' όλα αυτά, όμως, μένει η ουσία. Πόσο επηρέασε τον αιώνα της, τι άφησε πίσω της.

Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ γεννήθηκε Ιανουάριο του 1908 και πέθανε το 1986, σα σήμερα 14 Απριλίου. Σήμερα γίνεται μια κάποια απομυθοποίηση της, διότι αποκαλύπτονται λεπτομέρειες της ζωής της, με τις οποίες αμφισβητείται ο... φεμινισμός της. Αλήθεια, είναι σωστό να κρίνεται ένας διανοούμενος για όσα ισχυρίζεται, για όσα έχει καταλήξει στοχαστικά, επειδή με τις σκέψεις του δεν έχουν και πολύ σχέση οι πράξεις του;

Η Μπωβουάρ είχε σεξουαλικές επαφές με αρκετές μαθήτριες της. Αυτό είναι προσωπικό της ζήτημα. Και των νεαρών κοριτσιών που ξάπλωναν με την πολύ μεγαλύτερη τους καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο. Με πιτσιρίκες πήγαινε και ο Ζαν Πωλ Σατρ. Θα μηδενίσουμε το συγγραφικό τους έργο επειδή πράγματι είχαν ακόλαστη ερωτική ζωή, ο καθένας για πάρτη του;

Βρέθηκαν επιστολές ερωτικές της Μπωβουάρ, καυτές και παθιασμένες, στον Αμερικάνο εραστή της. Και λοιπόν; Τι αλλάζει για το έργο της, αν ήταν μια πιστή ή όχι ερωμένη του Σατρ, αν ήταν λεσβία ή bisexual; Μέχρι το 1944 στη Γαλλία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ έγραψε το Ευαγγέλιο της γυναίκας, ''Το δεύτερο φύλο'', το 1949, και στην τετράτομη αυτοβιογραφία της δεν τα είπε... όλα. Γούστο της και καπέλο της. Γούστο και του καθένα αναγνώστη να συμφωνεί ή όχι μαζί της, να έχει ή όχι την απαίτηση να εφαρμόζει στην πράξη τα πιστεύω του ο ιερέας, ο πολιτικός, ο καλλιτέχνης, ο διανοούμενος.

Γεννήθηκε και πέθανε η Μπωβουάρ. Είπε αυτά που είπε και με τον τρόπο της για τη μητρότητα και το γάμο, σχετικά με την γυναίκα, η οποία δεν πρέπει να περιμένει μόνο από την εργασία να αποκτήσει την ελευθερία, την ανεξαρτησία κλπ κλπ. Συμφωνείς ή όχι. Ανεξάρτητα αν η κυρία που τα λέει στην προσωπική της ζωή είναι παρτουζιάρα, μονογαμική, ανέραστη, ό,τι γουστάρει.


Διαβάστε ακόμα:

ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΗ ΛΕΣΒΙΑΡΑ, ΦΛΟΓΕΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΑ