Ο ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΛΑΤΡΕΥΕ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ

 

«Βλέπω μια βαθειά γοητεία στον δολοφόνο. Με συναρπάζει η εσωτερική ομορφιά του κλέφτη, του απόκληρου της ζωής, του μάγκα». Η κουβέντα δεν βγήκε από κάποιον άγνωστο του πεζοδρομίου. Από έναν τέτοιον δεν θα άξιζε καν να αναφερθεί. Ο ίδιος, ξεκάθαρος πάντα, πρόσθεσε: «Θα είμαι πάντα με την πλευρά του εγκλήματος. Θα βοηθάω τα παιδιά να μην είναι όπως τα θέλει η «καλή» κοινωνία, αλλά να ενεργούν όπως οι εκτός νόμου».

Μορφή ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ζενέ, συνειδητός κακοποιός από πιτσιρικάς με καταδίκες και φυλακές και λόγω της λογοτεχνικής του αξίας βρήκε υποστήριξη από τη διανόηση του Παρισιού και γλύτωσε τη θανατική του εκτέλεση για την παραβατική του συμπεριφορά. Πάντα, όμως, πιστός στις αρχές του ο καταραμένος ποιητής, ο μέγας αλήτης της τέχνης, με έργα ανήθικα και σκληρά. «Με τραβάει το κακό, με σαγηνεύει...» παραδέχεται.

Νόθος γιος πόρνης που τον εγκατέλειψε από μωρό ο Ζαν Ζενέ γεννήθηκε Δεκέμβριο του 1910 και πέθανε από καρκίνο στις 15 Απριλίου, σα σήμερα το 1986. Μια ζωή στο περιθώριο. Συνειδητοποίησε την ομοφυλοφιλία του κλεισμένος από 15 χρονών στο αναμορφωτήριο και εκεί γνώρισε το σεξ με αγόρια και άνδρες σ' όλες του τις διαστάσεις, σε κάθε ποικιλία του.

Έκανε το μπαμ στα γράμματα σε ηλικία 32 χρονών με την «Παναγία των Λουλουδιών». Η πνευματική ελίτ του Παρισιού υποκλίθηκε. Ζαν Κοκτώ, Ζαν Πωλ Σαρτρ και σία ήθελαν να γνωρίσουν το φυντάνι, που με τους Ευγένιο Ιονέσκο, Σάμιουελ Μπέκετ, Αρτούρ Ανταμώφ έγινε κι αυτός εκπρόσωπος του Θεάτρου του Παραλόγου. Η Αθήνα τον γνώρισε με το έργο «Οι Δούλες» που δεν έχει σταματήσει να παίζεται.

Θαυμαστής των Ναζί ο Jean Genet, κανονικά εκδιδόμενος ομοφυλόφιλος, δείχνει να «νοικοκυρεύεται» όταν γνωρίζει ένα 20χρονο Άραβα μουσουλμάνο ακροβάτη. Τον ερωτεύεται παράφορα και βρίσκει τις ισορροπίες του. Ο πιτσιρικάς έπαθε ζημιά σε μια παράσταση, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και αυτοκτόνησε όταν ο συγγραφέας τον εγκατέλειψε.

Η απώλεια του σχοινοβάτη, με τόσο τραγικό τρόπο τον χάραξε. Για να αποφύγει την κατάθλιψη, αλλά και την αυτοκτονία και ο ίδιος ο Ζενέ, τράβηξε να συναντηθεί στο στρατόπεδο των φενταγίν με τους Παλαιστίνιους κομάντος.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΕΛΙΚΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΟΛΑΣΗ;