ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ, ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΣΑΣ...

 

Αφήστε με να περάσω διότι πρέπει να ενώσω όλους τους Έλληνες και να δώσουμε ένα μάθημα στους πούστιδοι τους Πέρσες. Αυτό ζήτησε από τους Σπαρτιάτες ο πατέρας του Αλέξανδρου, ο μεγάλος βασιλιάς της Μακεδονίας. Ο πολέμαρχος Φίλιππος ο Β΄, ο οποίος έκανε μεγάλη και τρανή την Μακεδονία, αλλά τον αδικεί η Ιστορία διότι τον έφαγε η αύρα του γιου του, του Αλέκου.

- Μας κάνεις πλάκα, ρε Φίλιππε; Για τίποτα Αθηναίους μας πέρασες, να σ΄ αφήσουμε να μπεις μέσα στην Σπάρτη... Κάνε μας τη χάρη, βρες άλλα κορόιδα...

Έτσι ξηγήθηκαν στην απάντηση τους οι Σπαρτιάτες. Τότε ο Φίλιππος τα πήρε στο κρανίο: ''Αν με εμποδίσετε, τότε θα μπω με τον τσαμπουκά μου και δεν θα έχω έλεος για κανένα Σπαρτιάτη''.

''Αν... ''. Αυτή ήταν η απάντηση στο τελεσίγραφο του Μακεδόνα. ''Αν... ''. Στους αιώνες των αιώνων αυτή είναι η πιο ολιγόλογη απάντηση ανάμεσα σε αντιπάλους εν καιρώ πολέμου. Μια λέξη μόνον. ''Αν... ''. Δυο γράμματα μόνο. ''Αν... ''. (Δεν θα δείξεις έλεος σε κανένα μας), ΑΝ (τα καταφέρεις να μπεις στην Σπάρτη).

Σα σήμερα 2 Αυγούστου, το 338, έγινε η Μάχη της Χαιρώνειας (εικόνα). Έχασαν οι ενωμένοι στρατοί Αθήνας, Κορίνθου, Μεγάρων, Εύβοιας, Κέρκυρας, Αχαίας, Λευκάδος. Νίκησαν οι Μακεδόνες και από τότε άρχισε η επικυριαρχία τους στην Ελλάδα. Η Χαιρώνεια είναι χωριό, 13 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΥΤΙΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ... ΕΡΝΤΟΓΑΝ