ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΕΔΩ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΕΚΕΙ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η... ΑΜΦΙΠΟΛΗ;

 

Είμαστε ποντίκια. Το κακό είναι άλλο, θαρρούμε πως σε οργάνωση κοινωνίας υπερτερούμε τουλάχιστον από τους τυφλοπόντικες.Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι, αν μιλάμε επί της ουσίας. Τα τρωκτικά που ζούνε μέσα στο χώμα ενδιαφέρονται για την Ιστορία τους; Τι διάολο έκαναν οι πρόγονοι τους. Από που κρατάει η σκούφια τους, Όχι, βέβαια. Θηλαστικά κι αυτά, όπως ο άνθρωπος, και το μόνο που τους απασχολεί είναι να περιδρομιάσουν κανένα σκουλήκι. Πέραν τούτου ουδέν.


Το 2014. σα σήμερα 10 Αυγούστου, έσκασε το νέο που δοξάζει την Μακεδονία και την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη αρχαιολογική είδηση στις τελευταίες δεκαετίες- παγκόσμια. Στην Αμφίπολη ανακαλύφθηκε τεράστιας ιστορικής σημασίας τάφος σπουδαίος, άρα εκεί θάφτηκε σπουδαίος νεκρός. Επιτόπου γεννήθηκαν υποψίες, ελπίδες και θεωρίες συνωμοσίας, μήπως πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο.


Το Νοέμβριο του 1977 ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος (1919-1992) έφερε στο φως τον τάφο του πατέρα του Αλεξάνδρου, του βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππου Β' (382-336). Στη Βεργίνα, 13 χιλιόμετρα από τη Βέροια. Ποια ήταν η συνέχεια όταν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη συνάντησαν ένα Μακεδονικό τάφο, μνημείο επιβλητικό, με γλυπτό διάκοσμο που κόβει την αναπνοή από το θαυμασμό που προκαλεί; Οι Έλληνες ξηγήθηκαν όπως θα έκαναν τα ποντίκια στο έδαφος μέσα. Επί της ουσίας αγνόησαν την αρχαιολογική επιτυχία, ολότελα τιμητική για την Ελλάδα της κλασικής περιόδου.


Επί Σύριζα το έργο εγκαταλείφθηκε. Δεν γαμιέται η Αμφίπολη! Αυτό που καίει είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και να κατοχυρωθεί η ''μακεδονική'' γλώσσα στους Σκοπιανούς, τους... αληθινούς προγόνους του Αλεξάνδρου. Μέχρι σήμερα- και μιλάμε πάντα επί της ουσίας- δεν έχει γίνει τίποτα απ' όσα προβλέπονταν και επιβάλλονται για να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης, ώστε- επιτέλους- να καταστεί επισκέψιμο το έργο. Ποιος ξέρει εκτός από τους ποντικούς που πήγε το πακέτο της Ε.Ε. για τον Τύμβο Καστά.


Στις όχθες του Στρυμώνα είναι η Αμφίπολη με λιγότερους από 150 κατοίκους. Οι Αθηναίοι την είχαν για να εκμεταλλεύονται τα μεταλλεία της Θράκης. Μετά την κατέλαβαν οι Σπαρτιάτες. Οι Μακεδόνες την χρησιμοποιούσαν για βάση ναυτική. Οι Ρωμαίοι για έδρα στρατιωτικής διοίκησης. Στην Αμφίπολη ο Κάσσανδρος δολοφόνησε την σύζυγο και τον γιο του Αλεξάνδρου, αλλά ο τάφος έγινε για πάρτη του κολλητού του μεγάλου, του Ηφαιστίωνα.


Κάτι τελευταίο. Για πρώτη φορά στους αιώνες των αιώνων μπήκαν στο παιχνίδι της ανασκαφής... μπουλντόζες. Δεν ξανάγινε. Συνέβη στην περίπτωση της Αμφίπολης. Σα να κάνει επέμβαση ο χειρούργος σε ασθενή με γιαταγάνι, όχι με νυστέρι.