ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΤΑΙΗΒΙΝΤ ΜΠΟΟΥΙ

 

Πεθαίνει ο Νταίηβιντ Μπόουϊ. Το σωστό Μπόουϊ, όχι Μπάουϊ, όπως τον λένε και τον γράφουν. Δεν πέθαναν, αυτοί που είναι πεθαμένοι, λέω για ορισμένους κύριους και κυρίες που παριστάνουν τα μήντια. Να εξηγήσω, και περιορίζομαι στην Ελλάδα. Πολλοί, πάρα πολλοί αυτόν τον Νταίηβιντ Μπόουϊ τον ''ξέρουν'' διότι απλά τον έχουν... ακουστά. Και επειδή τον έχουν δει σε φωτογραφίες με περίεργα ντυσίματα και βαμμένο πρόσωπό. Τίποτα το μουσικά συγκεκριμένο δεν είχαν να μας πουν. Ούτε είναι σε θέση να τον... βρουν ότι «Αυτός είναι» εάν ακούσουν ένα τραγούδι του.

Μεγάλος, λέει, ο Άγγλος σούπερ σταρ Νταίηβιντ Μπόουϊ. Καμία αντίρρηση. Για να το λένε οι ειδικοί, ότι είναι σπουδαίος, προσωπικότητα της γκλαμ ροκ, φαινόμενο της σύγχρονης μουσικής, της μοντέρνας, της μεταμοντέρνας, έτσι θα είναι. Και το παλληκάρι που γεννήθηκε 8 Ιανουαρίου 1947, πέθανε πριν τα 70 του, σα σημερα 10 Ιανουαρίου 2016. Να, όμως, που για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη του καιρού μας τα μήντια πιάστηκαν πάλι αδιάβαστα. Εντελώς πνιγμένα στη φτώχεια, στην απουσία γνώσης και πληροφόρησης, επί της ουσίας για μια φορά ακόμα δεν ανέφεραν κάτι το συγκεκριμένο και υπεύθυνο. Να τον περιγράψουν μουσικά. Να τον τοποθετήσουν μουσικά. Να φτιάξουν το πορτραίτο του.

Από μήντια ξέρα στο θάνατο ενός ταλαντούχου, ενός ξεχωριστου ατόμου, του Νταίηβιντ Ρόμπερτ Τζώουνς, που βγήκε στη μουσική βιομηχανία ως Μπόουϊ και τάραξε τα νερά. Τον παραδέχθηκε το συνάφι του, έγινε αποδεκτός, πιο σωστά επιβλήθηκε και στο κοινό για τις εξτρήμ μεταμορφώσεις του, από ζόμπυ μέχρι φρικιό χωρίς να αναγνωρίζεται ταυτότητα συγκεκριμένου φύλου, ένα κράμα με καταβολές αντιπροσωπευτικές κάθε μορφής σύγχρονης τέχνης.

Λέμε για τα εγχώρια μήντια. Δεν μας φωτίζουν για τα γεγονότα που σκάνε δίπλα μας. Σαράντα χρόνια στην πρώτη γραμμή ο Νταίηβιντ Μπόουϊ, και δεν τον είχαν πάρει πρέφα, ούτε τον «γνώρισαν» μετά το θάνατό του.

Μιλάω μουσικά, όχι κουτσομπολίστικα. Ποιο ήταν το προσωπικό στίγμα του Μπόουϊ στη δουλειά του. Όχι τα προσωπικά του. Ε, στη ζωή του το αγόρι τα έκανε όλα. Πανηδονιστής. Κραιπαλιστής. Ο ίδιος είχε δηλώσει ομοφυλόφιλος, μπαϋσέξουαλ, ετεροφυλόφιλος. Έκανε γάμο το 1970 και γιο το 1971, η δε γυναίκα του τον τσάκωσε στο κρεβάτι με τον Μικ Τζάγκερ, και τους δυό γυμνούς. Η ίδια, η πρώτη σύζυγος, μία νύχτα πριν το γάμο τους κοιμήθηκε τρίο, μαζί μ' άλλη γυναίκα. Στον Μπάουϊ δεν υπήρχαν κόκκινες γραμμές, και στο σεξ, και στα πάντα όλα. Από το 1992 παντρεύτηκε την μαύρη Σομαλή Ιμάν, διάσημο τοπ μόντελ και μαζί της έκανε κόρη.

Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς ράσο κατέγραψε τα δημιουργήματα του θεού