ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ''17 Ν''

 

Η πρώτη δολοφονία από την “17 Νοέμβρη”. Οι ελληνικές εφημερίδες, χεσμένες από το φόβο τους, χαρακτήριζαν “εκτελέσεις” τις δολοφονίες της τρομοκρατικής οργάνωσης. Φοβερό! Υπονοούσαν, δηλαδή, οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι ότι τα θύματα, οι ''στόχοι'' της 17Ν ήταν ένοχοι, τους άξιζε να τους σκοτώσουν. Με την ''εκτέλεσή'' τους αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Το πρώτο κτύπημα, της θρυλικής και στη συνέχεια για 27 χρόνια άπιαστης συμμορίας,έγινε Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, σα σήμερα το 1975, στις 10.30 μ.μ. Κοπάνησαν τον σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Ουέλς. Έξω από το σπίτι του, στο Παλαιό Ψυχικό, Βασιλίσσης Φρειδερίκης 5.

Από κλεμμένο αυτοκίνητο βγήκαν τρεις τύποι, ο ένας με πιστόλι κολτ διαμετρήματος 45 καθάρισε επιτόπου τον γυαλάκια. Οι τρεις ξαναμπήκαν στο ανοικτό πράσινο σίμκα και εξαφανίστηκαν. Μετά από τρεις μέρες ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς, για να διευκολύνει τις ανακρίσεις, απαγορεύει στις εφημερίδες κάθε σχετικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες. Εδώ είμαστε.

“Σκότωσαν διπλό πράκτορα” είχε γράψει η Απογευματινή, με ανταπόκρισή της από την Ουώσιγκτον, και στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι η CIA διαθέτει ειδική μονάδα που δολοφονεί διπλούς πράκτορες και όργανά της που την εκβιάζουν. Φοβερά πράγματα. Για την τρομοκρατία άγρια μεσάνυχτα είχαν τότε όλοι, αστυνομία και ΜΜΕ.

Η “Ελευθεροτυπία”, η πονηρή και... ψαγμένη, είχε τίτλο “Η CIA ΘΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΟΥΕΛΣ”. H “Βραδυνή” υποστήριζε ότι ''Οι δολοφόνοι του Ουέλς εξόφλησαν τους... δικούς τους λογαριασμούς με το θύμα ή είναι... μισθοφόροι που επελέγησαν για να παίξουν αυτοί το απαίσιο παιχνίδι της προβοκάτσιας της χώρας μας”. Άρες, μάρες, κουκουνάρες.

Της πλάκας και οι εκτιμήσεις της αστυνομίας για την άγνωστη και πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση 17Ν. Κάποιοι ανώτεροι αξιωματικοί άξιοι για μπουγέλωμα έλεγαν ότι η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά προσπαθούν να σπιλώσουν η μία την άλλη διαρρέοντας ψευδείς “πληροφορίες” στα ΜΜΕ.

Οι πρώτες έρευνες έγιναν σε κύκλους των εξτρεμιστών και όσους συνδέονταν με “την υπόθεση της Κύπρου”.

Η οργάνωση ''17 Νοέμβρη'' κατάφερε να δημοσιευτεί η προκήρυξή της στη Liberation, στις 26 Δεκεμβρίου. Πως; Άγνωστη κυρία την παρέδωσε στον Γάλλο φιλοσόφο Ζαν -Πωλ Σαρτρ κι αυτός την ''έσπρωξε'' στην αριστερή, στην τότε αντισυμβατική εφημερίδα. Να, τι ανέφερε η 17Ν στο φιρμάνι της; “Ο Ρίτσαρντ Ουέλς ήταν αρχηγός της CIA. Σαν τέτοιος ήταν συνυπεύθυνος μαζί με άλλους επαγγελματίες πράκτορες που δρουν στο έδαφος μας για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στη χώρα μας”.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ