ΚΑΠΟΙΑ ΛΟΥΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΥ

 

Meryl Streep. Στον καιρό μας η μεγαλύτερη κινηματογραφική Ηθοποιός, με ήτα κεφαλαίο Ηθοποιός. Δυο λόγια για την μάγισσα, την κυρία που σε μαγεύει με την αξία της στην ηθοποιία. Ευκαιρία μου δίνει η γενέθλια ημέρα της σήμερα, γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου, το 1949.

Στα πρώτα λεπτά της ταινίας «Η Ερωμένη του Γάλλου Υπολοχαγού» ο φακός την παρακολουθεί βλέποντας την πλάτη της καθώς πλησιάζει την αποβάθρα μιας έρημης και τρικυμιασμένης θάλασσας. Ήταν τότε, όταν γύριζε την ταινία, 31 χρόνων. Στρέφει το κεφάλι και ο φακός συλλαμβάνει το μεγαλείο της υποκριτικής τέχνης.

Το πλάνο μιλάει μόνο του. Δεν έχεις να κάνεις με ηθοποιό, αλλά με έναν τεράστιο, αιώνιο ζωγράφο που λες και δημιούργησε στο πρόσωπο της Μέρυλ Στρηπ ένα καφκικό ντοκουμέντο, ένα κινηματογραφικό επίτευγμα.

Γεννήθηκε σε μία γειτονιά του Νιου Τζέρσυ, στη Νέα Υόρκη, η Μέρυλ Λουϊζα Στρηπ και το αξιοπερίεργο είναι ότι μέχρι το 1979 είχε παίξει σε κάποιες ταινίες, όμως σε τριτοτέταρτους ρόλους. Πρωτοφάνηκε, πάλι σε δεύτερο ρόλο, στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ», που παίχθηκε το 1980 με πρωταγωνιστή τον μέγιστο Ντάστιν Χόφμαν.

Στην «Εκλογή της Σόφυ», ταινία του 1982, η κυρία ξέφυγε τελείως. Απογείωσε το σινεμά σ’ άλλους αστερισμούς. Έβγαλε όλη την ποίηση της τέχνης της, με το βλέμμα της, το καθηλωτικό, με την αύρα της. Αθάνατη ερμηνεία.

Δεν είναι δική μου δουλειά να μιλήσω για τις διακρίσεις της, τα όσκαρ και τα βραβεία της. Μόνο να πω ότι μία μάνα, με τέσσερα παιδιά, μία γυναίκα χωρίς θηλυκότητα, χωρίς σεξαπήλ, βγήκε πολύ μπροστά απ’ όλες τις άλλες στο Χόλυγουντ.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ