ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

 

«Έγινα δημοσιογράφος, λοιπόν. Είναι η περηφάνια της ζωής μου». Το έγραψε στο βιβλίο του L'Equipe Belle, Η Όμορφη Ομάδα, που εκδόθηκε το 1991, όταν αποφάσισε να απλώσει τις αναμνήσεις του ο ιδρυτής, διευθυντής και επίτιμος πρόεδρος της αθλητικής εφημερίδας «L' EQUIPE». Η πιο διάσημη αθλητική εφημερίδα της Ευρώπης, η οποία βέβαια δεν βάζει πρωτοσέλιδα ονόματα ποδοσφαιριστών που υποτίθεται θα μεταγραφούν σε ομάδες με μπούγιο οπαδών.

Σα σήμερα 21 Ιουνίου, το 1905, γεννήθηκε ο Jacques Goddet (φώτο), λάτρης της ποδηλασίας και για 40 χρόνια το αφεντικό του πιο φημισμένου ποδηλατικού αγώνα, του Γύρου της Γαλλίας.

Το «Tour de France», τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας διοργάνωσε για πρώτη φορά, το 1903, το αυτοκινητιστικό περιοδικό «L' Auto», αυτό που γέννησε την Εκίπ, σημαίνει ''ομάδα'' στα γαλλικά, και πρωτοκυκλοφόρησε στις 28 Φεβρουαρίου το 1946, εποχή όπου αθλητική εφημερίδα, την “Sports”, εξέδιδε και το κομουνιστικό κόμμα της Γαλλίας.

Άλλα χρόνια. Οι δημοσιογράφοι ήταν με σπουδές πανεπιστημιακές, δεν τους έβρισκαν στο δρόμο, και όλοι αγαπούσαν, είχαν σχέση ουσιαστική με τον αθλητισμό. Ο ιδρυτής της Εκίπ, ο Ζακ Γκονταί, που πέθανε στα 95 του, Δεκέμβριο του 2.000, ήταν από τους εμπνευστές του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου. Ο Gabriel Hanot, ένας από τους βασικούς συντάκτες της Εκίπ, είχε την ιδέα να γίνει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, το μουντιάλ όπως το λέμε σήμερα, και το κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης, σημερινό τσάμπιονς ληγκ.

Η Εκίπ που συνήθως πουλούσε 400.000 φύλλα την ημέρα έφθασε τα 1.645.907 στις 13 Ιουλίου το 1998, όταν η Γαλλία πήρε το μουντιάλ, και 1.255.633 φύλλα στις 3 Ιουλίου το 2000 με την κατάκτηση του Ευρω.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΤΗΘΟΣ ΕΒΑΛΕ Η ΚΙΝΤΜΑΝ